top of page

10 δέντρα κατάλληλα για κήπο και σκιά.

Updated: Aug 21

Τα καλοκαίρια όλοι μας περνάμε τον χρόνο μας σε εξωτερικούς χώρους, σε κήπους και η ύπαρξη σκιάς είναι σημαντική προϋπόθεση, γιαυτό το λόγο άλλωστε έχουν δημιουργηθεί και αρκετά υλικά σκίασης όπως ομπρέλες πέργκολες διάφορα πανιά κ.α.


 Όλα αυτά με τις σύγχρονες τεχνολογίες των υλικών δουλεύουν καλά, τίποτα απο αυτά όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την φυσική σκιά που παράγουν τα δέντρα.


Όμως τα ερωτήματα που προκύπτουν για την χρήση των δέντρων σκιάς είναι αρκετά όπως π.χ. ποια δέντρα είναι κατάλληλα για σκιά, ποια ευδοκιμούν σε κάθε χώρο, ποια δημιουργούν προβλήματα με τις ρίζες τους και ποιά όχι, ποια προσελκύουν έντομα με τους καρπούς τους και ποια όχι.


Ερωτήματα όπως:


Γεωπόνε έχω ανατολικό ή βορειοανατολικό μπαλκόνι τι δέντρα θα πρέπει να επιλέξώ;

Ο ήλιος σε αυτή τη περίπτωση είναι επιθυμητός το χειμώνα και ανεπιθύμητος το καλοκαίρι οπότε κατάλληλα για φύτευση είναι φυλλοβόλα δέντρα μικρής πυκνότητας όπως είναι η πασχαλιά έτσι ώστε να μην κόβουν τελείως τον ήλιο.


Σε δυτικά ή βορεοδυτικά μπαλκόνια τι δέντρα θα πρέπει να επιλέξω;

Σε αυτή τη περίπτωση τον χειμώνα θέλουμε ο απογευματινός ήλιος να φιλτράρεται μέσα απο αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, ενώ το καλοκαίρι να δημιουργείται πλήρη σκιά. Γιαυτό επιλέγουμε φυτά όπως χαμηλά κωνοφόρα, αγριομηλιές κ.α


Παρακάτω θα αναφερθούν 10+ δέντρα που είναι κατάλληλα για κήπο για να προσφέρουν ομορφιά και σκιά έτσι ώστε η απόλαυση του κήπου να μην επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.


Η χαρουπιά είναι εγγενής στην περιοχή της μεσογείου και της μέσης ανατολής, καλλιεργείτε είτε για τον βρώσιμο καρπό είτε για καλλωπιστικούς λόγους σε εξωτερικούς χώρους π.χ σε κήπους.


Χαρουπιά για σκιά και ομορφιά

Η χαρουπιά με λατινική ονομασία Ceratonia siliqua είναι ένα αειθαλές δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Fabaceae, μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα σε ύψος και γενικά είναι ανθεκτικό δέντρο στο ψύχος καθώς μπορεί να ανεχτεί θερμοκρασία μέχρι και 7 βαθμούς κελσίου υπό του μηδενός.


Οι χαρουπιές είναι είτε δίοικες είτε ερμαφρόδιτες επομένως υπάρχουν χαρουπιές που είναι αυστηρά αρσενικές που σημαίνει ότι δεν παράγουν καρπούς. Είναι καταλληλότερες για φύτευση σε κήπους για καλλωπιστικούς λόγους αλλά και για την συμπαγή σκιά που δημιουργούν.


Η εποχή ανθοφορίας αυτών των δέντρων είναι το φθινόπωρο και η επικονίαση γίνεται είτε με τον άνεμο είτε με τα έντομα.


Η καλλωπιστική δαμασκηνιά ή αλλιώς προύνος είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που έχει μοναδική ομορφιά είτε είναι ανθισμένο είτε όχι.


Καλλωπιστική δαμασκηνιά με πανέμορφο φύλλωμα!

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει σε αυτό το δέντρο είναι τα μωβ φύλλα και τα κλαδιά που ανάλογα την εποχή παίρνουν και διαφορετική απόχρωση, δηλαδή την Άνοιξη παίρνουν ένα ανοιχτοχάλκινο μωβ, το καλοκαίρι ένα έντονο κοκκινωπό μωβ και το φθινόπωρο ένα λιγότερο κοκκινωπό μωβ.


Τα άνθη είναι λευκά με ροζ αρωματικά και είναι τόσο πυκνά που πνίγουν τα γυμνά κλαδιά και δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο. Το δέντρο αυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5 μέτρα και πλάτος τα 3 μέτρα. Αποδίδει καλύτερα σε πλήρη έκθεση στον ήλιο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πρόβλημα και σε τοποθεσία με ημισκιά.


Αυτό το γένος αποτελείτε περίπου από 16 είδη, προέρχονται από τις περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της βόρειας Αμερικής.


Μουριά, ένα δέντρο για άριστη σκιά!

Οι μουριές έχουν ταχεία ανάπτυξη μέχρι να γίνουν μεγάλα δέντρα και μετά ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται, γιαυτό το λόγο σπάνια η μουριά ξεπερνά τα 15 μέτρα. Τα μούρα της μουριάς είναι οι καρποί της και είναι βρώσιμοι, με την πιο έντονη γεύση να έχουν οι καρποί της μαύρης μουριάς και της Red Mulberry.


Ωστόσο τα μούρα προσελκύουν έντομα και λερώνουν τα πεζοδρόμια ή τον κήπο οπότε αν ο σκοπός της φύτευσης αυτού του δέντρου είναι η σκιά θα ήταν προτιμότερο να φυτευτεί ένα αρσενικό δέντρο το οποίο δεν καρποφορεί οπότε δεν δημιουργεί τα παραπάνω προβλήματα.


 4. Σφένδαμος (Acer negundo)

Ο σφένδαμος με Λατινική ονομασία Acer negundo προέρχεται κυρίως από την βόρεια Αμερική, πρόκειται για ένα ανθεκτικό ταχέως αναπτυσσόμενο φυλλοβόλο δέντρο.


Ανθεκτικό δέντρο και κατάλληλο για σκιά!

 Μπορεί να φτάσει σε ύψος από 9 έως 15 μέτρα, μπορεί να φυτευτεί στον ήλιο ή στην ημισκιά χωρίς προβλήματα. Στην αρχική περίοδο εγκατάστασης χρειάζεται τακτική άρδευση αλλά γενικά μετά την εγκατάσταση θεωρείται ανθεκτικό δέντρο στην ξηρασία.


Τα φύλλα του σφένδαμου είναι αντίθετα σύνθετα και ανοιχτοπράσινα με 3-7 φυλλάρια τα οποία γίνονται θαμπά κίτρινα το Φθινόπωρο. Ο σφένδαμος είναι δίοικο δέντρο δηλαδή υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά δέντρα. Οι καρποί των θηλυκών δέντρων είναι τροφή για διάφορα πουλιά και για τους σκίουρους.

 

5. Κατάλπη (Catalpa bignonioides)

Η κατάλπη είναι ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο με μεγάλα ανοιχτοπράσινα καρδιόσχημα φύλλα μήκους περίπου 25 εκατοστών.


Φύλλωμα γυαλιστερό και κατάλληλο για σκιά!

Τα φύλλα αυτά είναι γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια τους ενώ η κάτω επιφάνεια τους καλύπτεται με πυκνά τριχίδια.  Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 18 μέτρα και πλάτος 6-8 μέτρα.


Η θέση εγκατάστασης πρέπει να είναι ένα ηλιόλουστο σημείο ή θέση με ημισκιά. Στα τέλη της άνοιξης - τέλους καλοκαιριού η κατάλπη ανθίζει με άνθη λευκά πολυάριθμα σε σχήμα τρομπέτας. 


Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως έχει εντυπωσιακή εμφάνιση με φύλλα που μοιάζουν σαν φτέρη και με τα Ροζ άνθη της που μοιάζουν σαν βουρτσάκια.


Ακακία κωνσταντινοπόλεως ένα δέντρο με εντυπωσιακή εμφάνιση.

 Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη και είναι ενδημικό φυτό της νοτιοδυτικής Ασίας και της ανατολικής Ασίας. Ανήκει στην οικογένεια Fabaceae εκεί που ανήκει ο αρακάς και τα φασόλια.


Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 12 μέτρα και σε πλάτος τα 10 μέτρα. H ανθοφορία της ακακίας συμβαίνει τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού και τα αρωματικά άνθη διαρκούν αρκετές εβδομάδες.


Τα φύλλα της ακακίας διπλώνουν όταν ακουμπήσουν με κάτι άλλο ή όταν κάποιος άνθρωπος τα αγγίζει, επίσης κλείνουν την νύχτα. H ακακία είναι ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία και στην καλοκαιρινή ζέστη ενώ μπορεί να αντέξει και την αλατότητα μέχρι ένα σημείο.


7. Ψευδοακακία (Robinia pseudoacacia)

Η ψευδοακακία είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυλλοβόλο δέντρο με ελκυστικά φύλλα και αρωματικά άνθη.


Ψευδοακακία ή αλλιώς Robinia pseudoacacia

Τα σκούρα πράσινα φύλλα πριν πέσουν στο έδαφος το φθινόπωρο κιτρινίζουν. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15 μέτρα και πλάτος τα 10 μέτρα.


Το σημείο φύτευσης πρέπει να είναι σε πλήρη έκθεση του ηλίου και σε έδαφος με καλή αποστράγγιση. Σε δύσκολα σημεία όπου άλλα δέντρα δεν αναπτύσσονται η ψευδοακακία έχει καλές πιθανότητες επιτυχούς εγκατάστασης.


8. Σοφόρα (Sophora japonica)

Η σοφόρα είναι ενδημικό φυτό της Kίνας και της Κορέας όχι της Ιαπωνίας, η συσχέτιση με την Ιαπωνία προέρχεται από την χρήση αυτών των δέντρων γύρω από βουδιστικούς ναούς.


Σοφόρα με αρωματικά άνθη, σκιά και άρωμα μαζί!

 Είναι ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο με στρογγυλή κόμη. Τα φύλλα της σοφόρας είναι σύνθετα και τα άνθη της αρωματικά στο τέλος του καλοκαιριού. Mέχρι αργά το φθινόπωρο τα φύλλα παραμένουν πράσινα ή κιτρινοπράσινα.  


Η Μελιά γνωστή επίσης και ως Περσική Πασχαλιά, είναι ένα ενδημικό φυτό της Αυστραλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, αυτό το δέντρο ανήκει στην οικογένεια φυτών Meliaceae και είναι φυλλοβόλο.


Μελιά ή αλλιώς Περσική Πασχαλιά.

 Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 12 μέτρα και η κόμη του συνήθως είναι στρογγυλή, λόγω του πυκνού φυλλώματος δημιουργεί καλή σκιά και γιαυτό χρησιμοποιείται συνήθως σε πάρκα και σε πλατείες ενώ τα λιλά αρωματικά άνθη του  και οι κίτρινοι καρποί του εντείνουν ακόμα περισσότερο την καλλωπιστική του αξία. Είναι ανθεκτικό δέντρο στους παγετούς και αντέχει και σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.


10. Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum)

Η κουτσουπιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο με στρογγυλή κόμη, ενδημεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


Η κουτσουπιά με τα καρδιόσχημα φύλλα.

 Tα άνθη εμφανίζονται την Άνοιξη σε συστάδες, τα φύλλα είναι καρδιόσχημα και στρογγυλά, αρχικά έχουν χρώμα χαλκινοκόκκινο ακολουθεί το βαθυπράσινο χρώμα το καλοκαίρι και πρασινοκίτρινα το φθινόπωρο. H κουτσουπιά μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 7,5 μέτρα εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές δηλαδή προτιμά την πλήρη έκθεση στον ήλιο η την ημισκιά.


Αρθρογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α) C.V.

Comments


bottom of page