top of page

Top 5 ανοιξιάτικα φυτά.

Είναι φυσικό να συνδέεται η άνοιξη με τη σκέψη του να φέρουμε χρώμα στον κήπο μας. Και με αυτήν τη σκέψη προκύπτουν πολλά ερωτήματα:


Ποια φυτά είναι κατάλληλα για τον κήπο μου; Θα είμαι σε θέση να τα φροντίσω; Πόσο συχνά θα πρέπει να τα ποτίζω; Ποιο λίπασμα είναι κατάλληλο; Και πού είναι το ιδανικό σημείο για την ανάπτυξή τους;


Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα πέντε πιο δημοφιλή φυτά που επιλέγει ο κόσμος αυτή την περίοδο, καθώς και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα.


Λομπέλια (Lobelia erinus)


      Η λομπέλια είναι ένα πολύ όμορφο φυτό με μπλε-μωβ λουλούδια, είναι τέλεια επιλογή για γέμισμα περιμετρικά από συνθέσεις άλλων λουλουδιών, στον κήπο ή για το πεζοδρόμιο και δρόμους, η ανάπτυξη της είναι εύκολη ενώ η διάρκεια εξαρτάται από το κλίμα της κάθε περιοχής δηλαδή μπορεί να είναι ετήσιο ή πολυετές.


Η λομπέλια πρέπει να φυτεύεται σε έδαφος που έχει καλή στράγγιση, δεν ανέχεται την μόνιμη υγρασία, αν φυτευτεί σε γλάστρα καλάθια κτλ θα πρέπει να επιλεχθεί το σωστό χώμα και ελαφρόπετρα για την κάτω επιφάνεια της γλάστρας ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή αποστράγγιση. Πρέπει να αναφερθεί ότι ένα υγρό έδαφος μπορεί να προκαλέσει μυκητολογικές ασθένειες στην λομπέλια όπως σήψη του λαιμού και των ριζών.



Η εφαρμογή λιπάσματος κάθε μήνα ειδικά προσαρμοσμένο για ανθοφόρα φυτά μπορεί να διατηρήσει την λομπέλια όμορφη και υγιής καθώς θα καλυφθούν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη της. Όταν σταματήσει η ανθοφορία τότε είναι η εποχή διακοπής της χρήσης του λιπάσματος.


Το πότισμα της θα πρέπει να είναι τακτικό ακόμα και καθημερινό την θερινή περίοδο στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί η πλούσια ανθοφορία της λομπέλιας ακόμα και στις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.


Η επιλογή ηλιόλουστης θέσης θα βοηθήσει την λομπέλια για να ανθίσει καθώς η ανθοφορία εξαρτάται από την ποσότητα ηλιακού φωτός, ωστόσο σε πολύ ζεστές περιοχές μια απογευματινή σκιά θα μπορούσε να βοηθήσει το φυτό από την υπερβολική ζέστη.


Καλιμπραχόα (Calibrachoa)


Η καλιμπραχόα είναι πολύ δημοφιλές φυτό και όχι άδικα καθώς η μεγάλη γκάμα χρωμάτων λουλουδιών που προσφέρει το καθιστά για πολλούς πρώτη επιλογή στα ετήσια ανθοφόρα φυτά του καλοκαιριού. Είναι ιδανικό φυτό για κρεμαστά καλάθια, υπερυψωμένα παρτέρια ή άλλα δοχεία.


Η διάρκεια ανθοφορίας του είναι μεγάλη σχεδόν όλο το καλοκαίρι ή και αργότερα εφόσον υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες. Τα άνθη της μοιάζουν πολύ με τα άνθη της πετούνιας σε μικρότερο μέγεθος. Η θέση φύτευσης της παίζει σημαντικό ρόλο, συστήνεται μια θέση με τουλάχιστον 6 ώρες ηλιοφάνεια καθώς αυτό θα οδηγήσει την ανάπτυξη της σε ένα συμπαγές φυτό με πλούσια ανθοφορία και έντονο πράσινο φύλλωμα.



Αν η ηλιοφάνεια είναι λιγότερη σε διάρκεια τότε η ανθοφορία θα είναι μειωμένη ενώ στο ελάχιστο ηλιακό φως είναι πιθανόν να μην ανθοφορήσει, το φύλλωμα θα χάσει το έντονο πράσινο χρώμα και το σχήμα της δεν θα είναι συμπαγές και πλούσιο.


Η καλιμπραχόα θέλει συχνά πότισμα σχεδόν κάθε μέρα ενώ το χώμα της θα πρέπει να στεγνώνει εύκολα, η χρήση λιπάσματος θα πρέπει να γίνεται συχνά λόγω της πλούσιας ανθοφορίας που συνήθως έχει, η εφαρμογή ανά δύο εβδομάδες λιπάσματος για ανθοφόρα φυτά καλύπτει όλες τις ανάγκες της στα πλαίσια της θρέψης της, χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για λιγότερες εφαρμογές.

 

Φούξια (Fuchsia magellanica)


Το φυτό φούξια είναι πολύ καλή επιλογή για την αρχιτεκτονική τοπίου, είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος μεσαίου μεγέθους με γρήγορη ανάπτυξη και πανέμορφα λουλούδια που μοιάζουν σαν σκουλαρίκια με χρώματα κόκκινο και βαθύ μωβ και διάρκεια ανθοφορίας από την άνοιξη μέχρι και την έναρξη των παγετών.



Το σημείο φύτευσης μπορεί να είναι σε ένα ηλιόλουστο σημείο ή ακόμα και στην ημισκιά, το έδαφος θα πρέπει να είναι γόνιμο και να στραγγίζει καλά η χρήση λιπάσματος για ανθοφόρα φυτά σε μηνιαία βάση είναι απαραίτητο. Το πότισμα μπορεί να είναι και καθημερινό αρκεί το χώμα να στεγνώνει ανάμεσα σε δυο ποτίσματα.


Στις αρχές της Άνοιξης η φούξια θα πρέπει να κλαδευτεί, πρέπει να αφαιρεθούν τα στελέχη τα οποία είχαν ανθοφορήσει το προηγούμενο έτος, με αυτήν την σύντμηση θα διεγερθεί νέα βλάστηση και νέα ανθοφορία το καλοκαίρι.

 

Διμορφοθήκη (Dimorphotheca)


Η διμορφοθήκη είναι ένα πολύ βολικό φυτό με την έννοια ότι μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα σε γλάστρες, δεν θέλει αρκετή φροντίδα και πότισμα, διαρκεί συνήθως περισσότερο από ένα χρόνο και εκτός από όλα αυτά έχει και πλούσια ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.


Υπάρχει ομοιότητα με την κοινή μαργαρίτα καθώς η διμορφοθήκη λέγεται αλλιώς και πολύχρωμη μαργαρίτα ή αφρικανική μαργαρίτα, ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Asteraceae) και προέρχονται από τη Νότια Αφρική.



Η διμορφοθήκη είναι ένα φυτό που δεν θέλει την υγρασία ενώ είναι ανεκτικό στην ξηρασία, η επιλογή χώματος με καλή στράγγιση είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της, η επιλογή γλαστρών με υλικό κατασκευής τον πηλό θα μπορούσε να βοηθήσει στον αερισμό του χώματος λόγω των μικρών πόρων που υπάρχουν στον πηλό σε σχέση με τις πλαστικές. Το πότισμα της διμορφοθήκης γίνεται κάθε 3 μέρες και προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας.


Η χρήση ενός λιπάσματος μια φορά τον μήνα για την διατήρηση της θρεπτικής επάρκειας είναι απαραίτητο για πλούσια ανθοφορία και γενικά για την ευρωστία του φυτού από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Ενδείκνυται η χρήση λιπάσματος όπου η αναλογία σε φώσφορο θα είναι μεγαλύτερη η ίση από το άζωτο και το κάλιο (5-10-10 ή 6-10-4).


Οινοθήρα (Oenothera speciosa)


Η οινοθήρα λέγεται και αλλιώς ροζ νυχτολούλουδο ή Μεξικάνικο νυχτολούλουδο είναι ένα πολυετές φυτό με άνθη ροζ έως λευκό και διάρκεια ανθοφορίας από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.


Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και γενικά επεκτείνεται εύκολα δηλαδή ξεφεύγει από την καλλιέργεια. Κάποια είδη οινοθήρας ανοίγουν τα λουλούδια το βράδυ και κλείνουν το πρωί και κάποια αντίστροφα, κάθε λουλούδι διαρκεί μόνο μια μέρα. Ωστόσο οι ροζ οινοθήρες ανοίγουν τα λουλούδια την ημέρα και κλείνουν την νύχτα.



Το πότισμα της οινοθήρας θα πρέπει να γίνεται περίπου δυο φορές την εβδομάδα καθώς όπως προαναφέρθηκε είναι ανθεκτικό στην ξηρασία ενώ το σημείο φύτευσης θα πρέπει να είναι με πλήρη ήλιο για την βέλτιστη ανάπτυξη και ανθοφορία.


Η οινοθήρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτό εδαφοκάλυψης τόσο στον ήλιο όσο και στην ημισκιά-σκιά με την διαφορά ότι σε σημεία όπου υπάρχει σκιά δεν θα έχει καθόλου λουλούδια.

Παρατηρείται επίσης μια αδρανοποίηση του φυτού μέσα στο καλοκαίρι το οποίο δεν είναι συνήθως ένδειξη ανησυχίας καθώς με τις φθινοπωρινές βροχές επανέρχεται πλήρως


Αρθογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α)

Comments


bottom of page