top of page

Αναρριχώμενα φυτά για όλες τις καιρικές συνθήκες

Ήρθε η εποχή που θέλετε να καλύψετε τοίχους, κάγκελα, καφασωτά, ή οτιδήποτε άλλο με φυτά και δεν ξέρετε τι φυτά να διαλέξετε; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι εύκολη: Αναρριχώμενα φυτά.

Παρακάτω αναφέρονται κάποια αναρριχώμενα φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στο κρύο, μεγαλώνουν εύκολα, είναι πανέμορφα και κάποια απο αυτά έχουν μεθυστική μυρωδιά!

Παρθενόκισσος (Ampelopsis quinquefolia)

Η αμπέλοψη είναι ένα φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό με «καταγωγή» την Αμερική και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 20m. Για την ομαλή ανάπτυξη της χρειάζεται ήλιο ή ημισκιά και κανονικό πότισμα. Τα φύλλα της κοκκινίζουν το φθινόπωρο και ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, είναι ανθεκτικό στο κρύο και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και σπόρο. Ενδείκνυται σε στέγαστρα,πέργολες ή για την κάλυψη φρακτών ή ακόμα για να κρέμεται πάνω σε τοίχους.

Παρθενόκισσος ή Ιαπωνικός κισσός (Ampelopsis tricuspidata)

Ο παρθενόκισσος αυτός ή αλλιώς ιαπωνικός κισσός προέρχεται από την Ιαπωνία, Κινα και Κορέα. Είναι ένα αναρριχώμενο φυλλοβόλο φυτό που φτάνει σε ύψος τα 20m. Καλύπτει με εναέριες ρίζες τοίχους φράκτες και καφασωτά. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται ήλιο ή ημισκιά και κανονικό πότισμα. Το φθινόπωρο τα φύλλα γίνονται κιτρινωπά και στην συνέχεια πανέμορφα μωβ-κοκκινωπά. Οι καρποί του είναι σκοτεινοί μπλέ. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες όπως  είναι η «Aurata» που τα φύλλα της είναι χρυσοκίτρινα η «Beverly Brook» που έχει μικρότερα φύλλα η «Minutifolia» και η «Veitchii» με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Κισσός ο κοινός (Hedera helix)

Ο κισσός είναι αναρριχώμενο αειθαλή φυτό, υπάρχουν 7 είδη με κύριο είδος το Hedera helix. Το χρησιμοποιούμε για την κάλυψη φραχτών, τοίχων και εδάφους. Ευδοκιμεί σε ήλιο και σε σκιά και είναι κατάλληλο για όλα τα εδάφη ενώ το πότισμα του είναι κανονικό. Πρέπει να αναφερθεί ότι είναι καλός αναρριχητής αφού μπορεί να αναρριχηθεί μέχρι 30m γιαυτό συναγωνίζεται πολλές φορές και ολόκληρα δέντρα τα οποία καλύπτει χρησιμοποιώντας σαν στηρίγματα τις εναέριες ρίζες του.

Γιασεμί των αζορών (Jasminum azoricus)

Το Γιασεμί των Αζορών είναι ένα εντυπωσιακό αειθαλές φυτό που φτάνει 4-5m.  Ευδοκιμεί στον ήλιο και φυτεύεται σε ελαφριά εδάφη με κανονικό πότισμα. Τα λουλούδια του μοιάζουν σαν χωνάκια και είναι λευκά αρωματικά με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας που επιτρέπει την δημιουργία αρωματικών περιφράξεων. Είναι κατάλληλο για εξώστες κιόσκια κλπ.

Γιασεμί γυμνανθές (Jasminum nudiflorum)

Το κίτρινο γιασεμί ή χειμωνιάτικο γιασεμί κατάγεται από την Κίνα. Ανήκει στα αναρριχώμενα φυλλοβόλα φυτά με άνθη άοσμα και κίτρινα, ανθίζει από Οκτώβριο-Νοέμβριο έως Απρίλιο μέχρι και Μάιο πριν από την έκτπυξη των φύλλων. Δεν πρέπει εφόσον ανθίζει το Χειμώνα να το φυτεύουμε σε τοίχους με ανατολική έκθεση γιατί τότε μπορεί να μην ανθίσει. Προσαρμόζεται εύκολα σε όλα τα εδάφη με κανονικό πότισμα και το κλάδεμα γίνεται την Ανοιξη, Τέλος ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα και είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο.

Πολύγωνο το μπαλτσουάνικο (Polygonum baldschuanicum)

Το πολύγωνο το μπαλτσουάνικο είναι φυλλοβόλο ταχέως αναρριχώμενο φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει τα 20m ύψος. Η ταχύτητα αναρρίχησης του εντυπωσιάζει καθώς φτάνει στα 8m/έτος. Ως προς τα άνθη του είναι λευκά και ανθοφορεί άφθονα από Μάϊο-Νοέμβριο, αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι τα φύλλα του πολύγωνου συνήθως σκεπάζουν τα άνθη με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η γονιμοποίηση και κατά επέκταση να μην δημιουργούνται οι σπόροι. Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη και ευδοκιμεί τόσο σε σκιά όσο και σε ήλιο, με τη διαφορά ότι όταν το βλέπει ο ήλιος παράγει μεγαλύτερα άνθη ενώ στη σκιά κάνει μεγαλύτερους βλαστούς και μικρότερα άνθη. Χρειάζεται κανονικό πότισμα. Σχετικά με το κλάδεμα πρέπει να γίνεται αργά το Φθινόπωρο ή νωρίς την Άνοιξη για να ανανεώνεται η βλάστηση.

Ρυγχόσπερμο (Rynchospermum jasminoides) Οικ. Apocynaceae

Το ρυγχόσπερμο κατάγεται από Κίνα, Ταιβάν είναι αειθαλές αναρριχώμενο φυτό και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 7m.Τα φύλλα του έχουν χρώμα βαθυπράσινο και μοιάζουν πολύ με φύλλα γαρδένιας. Ανθίζει άνοιξη-καλοκαίρι και τα άνθη είναι σαν αστεράκια μυρωδάτα. Θέλει ήλιο και ημισκιά και είναι ανθεκτικό στους παγετούς της χώρας μας. Πρέπει να φυτεύεται σε μέτρια γόνιμα εδάφη με περιοδικό πότισμα και λίπανση. Το κλάδεμα γίνεται για την αφαίρεση νεκρών κλάδων και μεγάλων πλάγιων λαίμαργων κλαδιών. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους την Άνοιξη με ημιαποξυλωμένα μοσχεύματα στο θερμοκήπιο και με καταβολάδες.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πηγές άρθρου

• Titchmarch, A. 1985. Climbers and Wall Plants (Αναρριχώμενα και φυτά Τοίχου). Π.Κουτσούμπος. Αθήνα.

• Επιστημονικό σύγγραμμα ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΚΑΪΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Αρθρογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α)                                                                                                                         

Comments


bottom of page