top of page

Ασθένειες τριανταφυλλιάς

Updated: May 10


Ένα άρθρο βασισμένο στο 99% των ασθενειών της τριανταφυλλιάς που αποτελεί οδηγό για την αντιμετώπιση των ασθενειών προληπτικά αλλά και θεραπευτικά ανάλογα την περίπτωση. Το φυτικό υλικό κοστίζει με αποτέλεσμα να έχουν νόημα οι επεμβάσεις για την συντήρηση του, αυτές οι επεμβάσεις που θα προταθούν θα είναι βιολογικές για την ασφάλεια του χρήστη και για την προστασία του περιβάλλοντος.


Κοκοειδή

Τα κοκκοειδή είναι έντομα με πολύ μικρό μέγεθος περίπου 2 χιλιοστών και απομυζούν τους φυτικούς χυμούς του φυτού που προσβάλλουν, τα φυτά που έχουν προσβληθεί απο κοκκοειδή εκκρίνουν μια μελιτώδη ουσία που οδηγεί στην εμφάνιση μαύρων στιγμάτων (μύκητας καπνιάς) σαν δευτερογενή ασθένεια. Για την βιολογική αντιμετώπιση τους συστήνεται ψεκασμός με θερινό πολτό ή άλατα καλίου επίσης μπορεί να συνδυαστεί ο θερινός πολτός μαζί με φυσική πυρεθρίνη.


Προνύμφες 

Οι προνύμφες λεπιδοπτέρων ή αλλιώς κάμπιες συνήθως δημιουργούν προβλήματα στα φυτά καθώς τρέφονται με την τρυφερή βλάστηση αυτών, για την βιολογική αντιμετώπιση του προβλήματος συστήνεται η χρήση βιολογικών εντομοκτόνων όπως ο βάκιλος και το φυσικό πύρεθρο. Οσον αφορά τον βάκιλο υπάρχουν δύο τρόποι χρήσης είτε με ψεκασμό με υδατοδιαλυτό βάκιλο είτε σε μορφή σκόνης με πασπάλισμα πάνω στα φυτά, ενώ για το φυσικό πύρεθρο γίνεται ψεκασμός σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.


Αφίδες

Οι αφίδες τις τριανταφυλλιάς είναι μικρά έντομα, ονομάζονται αλλιώς μελίγκρα ή φυτόψειρες, αν και η εμφάνιση τους δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα η μη έγκαιρη αντιμετώπιση τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όπως η αποκοπή της ανάπτυξης των φυτών και η δημιουργία παραμορφώσεων στους φυτικούς ιστούς. Η βιολογική αντιμετώπιση των αφίδων αφορά στην χρήση κραμβέλαιων εντομοκτόνων, σκευάσματα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης


Θρίπες

Οι θρίπες απομυζούν τους φυτικούς ιστούς, προκαλούν παραμορφώσεις και δημιουργούν φαγώματα στα φύλλα και στα άνθη υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο την ποιότητα ανθέων, μερικές φορές ευθύνονται για την μετάδοση ιώσεων στα φυτά με αποτέλεσμα να απειλούν την καλλιέργεια. Η βιολογική αντιμετώπιση του θρίπα γίνεται με την χρήση ειδικών παγίδων με μπλέ χρώμα μειώνοντας τον πληθυσμό τους, με την χρήση σκευασμάτων αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης.


Τετράνυχος

Ο τετράνυχος με μέγεθος μικρότερο του ενός χιλιοστού ανήκει στα ακάρεα και αποτελεί σοβαρό εχθρό των καλλιεργειών, δημιουργεί ιστούς όπως φαίνεται στην εικόνα και το φυτό με την πάροδο του χρόνου χάνει την ζωηρότητα του, τα φύλλα καρουλιάζουν και πολλές φορές ακολουθεί φυλλόπτωση. Η βιολογική αντιμετώπιση του τετράνυχου γίνεται με ψεκασμό θειοχαλκίνης ή με επίπαση σκόνης θειαφιού, με σκευάσματα θερινού πολτού, σκευάσματα αλάτων καλίου και τέλος είναι αποτελεσματικά σκευάσματα με συνδυασμό φυσικής πυρεθρίνης και κραμβέλαιου.


Περονόσπορος

Ο περονόσπορος της τριανταφυλλίας προκαλείται απο τον μύκητα (Peronospora sparsa) και δημιουργεί προβλήματα στα φυτά όπως εξασθένιση και έντονη αποφύλλωση. Για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι βασικά κάποια καλλιεργητικά μέτρα όπως η αφαίρεση και η καταστροφή όλων των προσβεβλημένων φυτικών ιστών, ο καθαρισμός και η καστροφή των πεσμένων φύλλων που βρίσκονται στο έδαφος. Προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούκα μπορούν να προστατέψουν τα φυτά απο αυτη την ασθένεια. Υπάρχουν και θεραπευτικά φάρμακα τα οποία όμως είναι χημικά και χρησιμοποιούνται μόνο απο επαγγελματίες χρήστες.


Ωίδιο

Το ωίδιο προκαλείται απο τον μύκητα sphaerotheca pannosa και προκαλεί διάφορα συμπτώματα στα φυτά μεταξύ αυτών την εξασθένιση τους, την παραμόρφωση του φυλλώματος και την υποβάθμιση της ποιότητας των ανθέων. Για την αντιμετώπιση του ωιδίου είναι απαραίτητα καλλιεργητικά μέτρα όπως η απομάκρυνση και η καστροφή των προσβεβλημένων φυτικών ιστών και η συλλογή των πεσμένων φύλλων απο το έδαφος. Προληπτικοί ψεκασμοί με βρέξιμο θείο βοηθά στο να διατηρήσουμε υγιή τα φυτά μας χωρίς να χρειαστεί να ψεκάσουμε με χημικό τρόπο.


Έλκη στελέχους και σημείο εμβολιασμού

Αυτή η ασθένεια προκαλείται απο τον μύκητα Kalmusia coniothyrium και δημιουργεί προβλήματα όπως καχεξία των φυτών, μαρασμό, φυλλόπτωση και ξήρανση ολόκληρου του φυτού. Τα καλλιεργητικά μέτρα που θα πρέπει να ακολουθούνται για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας είναι η αφαίρεση και η καταστροφή των προσβεβλημένων φυτικών ιστών, η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού, η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και υποκειμένων και τέλος προληπτικοι ψεκασμοί με σκευάσματα χαλκού ή χρήση πάστας ειδικά μετα απο κλαδέματα.


Μελανή κηλίδωση

Η μελανή κηλίδωση προκαλείται απο τον μύκητα Diplocarpon rosae , αυτός ο μύκητας προκαλεί μαύρα συμπτώματα στα φυτά και φυλλόπτωση με αποτέλεσμα τα φυτά να εξασθενούν απο την μειωμένη φυτοσύνθεση. Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι βασικά για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας δηλαδή θα πρέπει να αφαιρεθούν οι φυτικοί ιστοί που έχουν προσβληθεί και να καταστραφούν. Οι προληπτικοί ψεκασμοί με βορδιγάλειο πολτό ή χαλκούχα με την εμφάνιση της νεαρής βλάστησης την Άνοιξη είναι απαραίτητοι για την προστασία της τριανταφυλλιάς.


Σκωρίαση

Η Αιτία αυτής της ασθένειας είναι ο μύκητας (Phragmidium mucronatum), τα φυτά εξασθενούν και ρίχνουν τα φύλλα τους. Η βιολογική αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας γίνεται με την αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτικών ιστών και με προληπτικούς ψεκασμούς με θειοχαλκίνη όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη των 30 βαθμών Κελσίου για να αποφευχθεί η φυτοτοξικότητα. 


Τεφρά σήψη-Βοτρύτης

Ο μύκητας που προκαλεί αυτή την ασθένεια είναι ο Botryotinia fuckeliana και προσβάλει όλα τα υπέργεια μέρη της τριανταφυλλιάς με αποτέλεσμα την εξασθένιση του φυτού και την μετέπειτα φυλλόπτωση. Η βιολογική αντιμετώπιση βασίζεται στα καλλιεργητικά μέτρα με την απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτικών ιστών και την καταστροφή τους, όπως επίσης και με ψεκασμό με είδικό βιολογικό σκεύασμα κατά του βοτρύτη.


Τροφοπενία σιδήρου 

Η τροφοπενία σιδήρου ουσιαστικά είναι έλλειψη του ιχνοστοιχείου σιδήρου (Fe), για την αντιμετώπιση αυτής της τροφοπενίας θα πρέπει να γίνει λίπανση του φυτού με λίπασμα με ιχνοστοιχεία ή με ειδικό σκεύασμα σιδήρου με εφαρμογή στο χώμα ή με ψέκασμα (διαφυλλική λίπανση) σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος.


Αρθογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α)

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page