top of page

Βολβώδη Φθινοπωρινά φυτά

Updated: Apr 14


Τουλίπα


Υπάρχουν περίπου 100 είδη βολβωδών σε αυτό το γένος, τα οποία προέρχονται από την Ευρώπη, τη Δυτική και Κεντρική Ασία, καθώς και τη Βόρεια Αμερική. Οι περισσότερες τουλίπες που καλλιεργούνται σήμερα, παράγονται από τα είδη Tulipa gesneriana, Tulipa kaufmanniana, Tulipafosteriana, Tulipa greigi, καθώς και άλλα.


Tulipa gesneriana



Tulipa kaufmanniana



Tulipa greigi



Η τουλίπα, ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, μπορεί να φτάσει σε ύψος από 20 έως 60 εκατοστά. Ο κάθε βολβός δίνει ένα από ή διπλό άνθος, με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του λευκού, του κίτρινου, του πορτοκαλί, του ρόδινου, του κρεμ, του κόκκινου, του πορφυρού, του πορφυρόμαυρου και του βιολετί.

 

Η τουλίπα πολλαπλασιάζεται με βολβούς. Κατά αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στον τρόπο φύτευσης, όπου το στρογγυλόμορφο μέρος του βολβού θα πρέπει να μπει προς το έδαφος, ενώ το οξύληκτο προς την κορφή. Οι βολβοί φυτεύονται από τον Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο, σε αποστάσεις 20 εκατοστών και βάθους 10 εκατοστών. Η περίοδος άνθισης είναι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, ανάλογα με την ποικιλία.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γεωπόνε, πώς μπορώ να πάρω νέους βολβούς και βολβίδια από την τουλίπα που καλλιεργώ;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εφόσον ολοκληρωθεί η άνθιση, κόβουμε το ανθικό στέλεχος και αφήνουμε τα φύλλα τα οποία θα κιτρινίσουν και θα ξηραθούν, μέχρι το τέλος Ιουλίου. Τότε, εκριζώνονται οι βολβοί και αποθηκεύονται σε τρυπητές χαρτοσακούλες, σε ξηρό και καλο-αεριζόμενο χώρο, μέχρι να ξαναφυτευτούν το Φθινόπωρο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι προβλήματα συναντάμε στην καλλιέργεια της τουλίπας;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι αφίδες, οι οποίες προσβάλλουν τα φύλλα και τα άνθη και μεταδίδουν ιώσεις οι οποίες είναι καταστροφικές για την τουλίπα, ενώ από ασθένειες σημειώνονται: ο άνθρακας (Ustilago tulipae), που προσβάλλει τα άνθη, η σκωρίαση (Puccinia prostii), που προκαλεί κιτρινο-καφέ συμπτώματα, σκλεροτίνια (Sclerotinia tulipae), η οποία δημιουργεί καφέ κηλίδες και, τέλος, η φαιά σήψη (Botrytistulipae), που προσβάλλει όλα τα μέρη της τουλίπας.


Υάκινθος

 

Η ονομασία του χρονολογείται από τα Ομηρικά χρόνια, όπου αποτελούσε Αρχαίο ελληνικό όνομα. Περιλαμβάνει 30 είδη ιθαγενή από την Ελλάδα έως τη Μικρά Ασία, τη Συρία και τη Β. Αφρική. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται ποικιλίες από 2 είδη, ο υάκινθος της Ανατολής (Hyacinthus orientalis) και ο Ρωμαϊκός υάκινθος (Hyacinthus romanus).


Hyacinthus orientalis

 


Hyacinthus romanus


Ο υάκινθος πολλαπλασιάζεται με βολβίδια τα οποία παράγονται από τον κεντρικό μητρικό βολβό. Ο μητρικός βολβός, έχει τη δυνατότητα να εκβλαστάνει μέχρι 3 χρόνια, από τη φύτευση του βολβιδίου από την οποία παράχθηκε.

 

Η φύτευση του βολβού, γίνεται από τον Οκτώβριο έως τα μέσα Νοεμβρίου και η άνθιση από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Τον Ιούλιο, όταν ξεραθούν τα φύλλα, ξεριζώνονται οι βολβοί και αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον, μέχρι την επόμενη φύτευση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι προβλήματα υπάρχουν με την καλλιέργεια του υάκινθου;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο υάκινθος προσβάλλεται από αφίδες, νηματώδη, σκωρίαση (μυκητολογική ασθένεια), και ιό του μωσαϊκού.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τι ποικιλίες υάκινθου υπάρχουν;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η δημιουργία ποικιλιών, είναι μία δυναμική διαδικασία, ωστόσο σας αναφέρουμε τις σημαντικότερες από κάθε χρώμα: Amethyst (λιλά), City of Harlem (κίτρινο-χρυσαφί), Amsterdam (βαθυκόκκινο), Anne Marie (ρόδινο), Bizzard (ολόλευκο).

 

 

Φρέζια

 

Υπάρχουν 4 είδη σε αυτό το γένος, τα οποία είναι ιθαγενή της Ν. Αφρικής. Η φρέζια μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά, τα φύλλα της είναι επιμήκη λογχοειδή, ενώ τα άνθη της είναι μεγάλα, αρωματικά, με χρώματα: λευκό, ρόδινο, κίτρινο, ερυθρό, ιώδες και κυανό.

 

Τα βολβίδια της φρέζιας, φυτεύονται από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, σε βάθος 10 εκατοστών και απόστασης 3-5 εκατοστών. Προκειμένου να αναπτυχθεί, χρειάζεται θερμό έδαφος και ήλιο (η φρέζια είναι ευπαθές φυτό για τη Β. Ελλάδα).

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ποια είναι η χρήση και οι κύριες ποικιλίες της φρέζιας;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Χρήση

Η φρέζια έχει 2 κύρια πλεονεκτήματα: α) παράγει αρωματικά άνθη και β) δίνει πρώιμη άνθιση (Μάρτιος-Απρίλιος). Είναι φυτό το οποίο χρησιμοποιείται στην πρώτη γραμμή σε ανθώνες, φυτεύεται σε ζαρντινιέρες και σε φυτοδοχεία, τα οποία δίνουν ζωντάνια σε παράθυρα, εξώστες και βεράντες. Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθοδοχεία, μέσα στο σπίτι.

 

Ποικιλίες

Α) Με απλά άνθη:

-Ballerina (λευκοκίτρινα άνθη)

-Royal Blue (μπλε άνθη)

-Oberon (βαθυκόκκινα άνθη)

-Golden Melody (πορτοκαλοκίτρινα άνθη)

 

Β) Με διπλά άνθη:

-Fantasy (ανοιχτοκίτρινα άνθη)

-Diana (λευκά άνθη)

-Silvia (βιολέ-κυανά άνθη)

 

 

 

Comments


bottom of page