top of page

Εορταστικά φυτά για τους λάτρεις των Χριστουγέννων!

Στο κλίμα των εορτών φυτά με κόκκινα λουλούδια και καρπούς έχουν την τιμητική τους καθώς συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός όμορφου και χαρούμενα διακοσμημένου χώρου.


Δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο απέναντι απο το τζάκι ή ακόμα αν δεν έχετε στο πρόγραμμα το στολισμό Χριστουγεννιάτικου δένδρου μπορείτε να διακοσμήσετε το σπίτι σας με Χριστουγεννιάτικα φυτά για να του δώσετε  ενα festive χαρακτήρα όπως αρμόζει τα Χριστούγεννα.


Συγκεκριμένα τα ιδανικότερα φυτά για αυτήν την περίσταση αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω μαζί με tips συντήρησης για να τα έχετε και μετά τις γιορτές να σας συντροφεύουν.


1) Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό (Euphorbia pulcherrima) 



Η ποϊνσέτια κατάγεται από το Μεξικό και ανήκει στην οικογένεια των Ευφορβιών, για πολλούς ανθρώπους συμβολίζει το πνεύμα των Χριστουγέννων αφού έχει την ικανότητα με τα λαμπερά και ζωντανά χρώματα (Ρόζ, λευκό, κίτρινο, κόκκινο) των βράκτιων φύλλων της να φωτίζει ολόκληρο το σπίτι ή οποιοδήποτε άλλο χώρο. Αν και αποτελεί τροπικό φυτό προσαρμόζεται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κανένα πρόβλημα οπότε έχει καθιερωθεί ως ένα απαραίτητο στοιχείο της εορταστικής περιόδου. Η ποϊνσέτια είναι πολυετές φυτό οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί  και μετά το πέρας των εορτών καθώς διατηρείται πράσινο καθ όλη την διάρκεια του έτους.


Ποια θέση είναι κατάλληλη για την ποϊνσέτια ώστε να αναπτυχθεί χωρίς πρόβλημα;


Η ποινσέτια θα πρέπει να τοποθετείται σε ένα σημείο κοντά στο παράθυρο έτσι ώστε να την βλέπει ο ήλιος 3-6 ώρες ενώ η ιδανική θερμοκρασία είναι 18-25 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν υπάρχει μια τέτοια θέση μέσα στο χώρο σας μπορείτε να την έχετε προσωρινά σε ένα οποιοδήποτε άλλο φωτεινό σημείο κατά την διάρκεια των γιορτών και μετά το πέρας να την βγάλετε έξω στον ήλιο με την προϋπόθεση ότι οι εξωτερικές θερμοκρασίες δεν είναι κάτω από 10 βαθμούς κελσίου.


Κάθε πότε πρέπει να ποτίζουμε την ποϊνσέτια;


Η ποϊνσέτια θέλει προσοχή στο νερό, δεν θα πρέπει να την αφήνουμε να διψάσει σε σημείο μαρασμού αλλά από την άλλη δεν θα πρέπει να αφήνετε νερό μέσα στο καπό γιατί θα χαλάσουν οι ρίζες. Ενδείκνυται να ποτίζετε όταν στεγνώνει η πάνω επιφάνεια του χώματος και μετά να αφαιρείτε το νερό από το κασπό ή ακόμα καλύτερα προμηθευτείτε ένα υγρασιόμετρο για να ποτίζετε μόνο όταν πέφτει ο δείκτης χαμηλά.


Γεωπόνε πόσο ψηλώνει η ποϊνσέτια;


Η ποϊνσέτια γενικά στην φύση μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι τα 3m, όμως ως φυτό εσωτερικού χώρου σε γλάστρα σπάνια ξεπερνάει το 1m.


Γιατί η ποϊνσέτια μου είναι πράσινη και δεν κοκκινίζουν τα φύλλα;


Οι ποϊνσέτιες αλλάζουν χρώμα ανταποκρινόμενες στις μικρότερες μέρες του χειμώνα, συγκεκριμένα η μείωση του φωτός εμποδίζει το φυτό να παράγει χλωροφύλλη με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν τα βράκτια φύλλα του, όταν συντηρούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου είναι πολύ πιθανόν το φυτό να μην καταφέρει να αναποκριθεί σε αυτήν την αλλαγή με αποτέλεσμα να μην κοκκινίζουν τα φύλλα. 


Γεωπόνε οι ποϊνσέτιες είναι τοξικά φυτά θα πρέπει να ανησυχώ αν τα έχω μέσα στο σπίτι; 


Οι ποϊνσέτιες δεν είναι επιβλαβή για τα ζώα ή για τον άνθρωπο, δεν θα πρέπει να τρώγονται παρ όλα αυτά!Ενδείκνυται η χρήση γαντιών για οποιαδήποτε εργασία με την ποϊνσέτια για την προστασία του δέρματος από τον κολλώδη λευκό χυμό γιατί μερικές φορές μπορεί να ερεθίσει το δέρμα.



2) Ου ή Ίλεξ ή Αρκουδοπούρναρο (Ilex aquifolium)




 Το ίλεξ ή αλλιώς ευρωπαικό πουρνάρι είναι ένα αειθαλές δέντρο ή θάμνος, είναι ενδημικό είδος στη Δυτική και Νότια Ευρώπη, τη βορειοδυτική Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία. Έχει σκούρα πράσινα φύλλα με αγκάθια και όμορφα κόκκινα καρπίδια. Η καλλωπιστική του αξία έγκειται στην δημιουργία φυτοφρακτών με το πράσινο φύλλωμα όλο τον χρόνο αλλά και για στολισμό αφού συχνά χρησιμοποιούνται ολόκληρα φυτά ή τμήματα του για γιορτινά στολίδια και στεφάνια των Χριστούγεννων.


Σε τι ύψος μπορεί να φτάσει το συγκεκριμένο ίλεξ;

Το ευρωπαϊκό πουρνάρι (Ilex aquifolium) μπορεί να ξεπεράσει τα 10m αλλά συνήθως συντηρείτε στα 2-3m.


Ποια είναι η ιδανική θέση για την εγκατάσταση του Ιλεξ;

Το ίλεξ αναπτύσσεται σε σημεία με ήλιο ή ημισκιά, το έδαφος θα πρέπει να κρατάει υγρασία και να είναι εμπλουτισμένο με οργανική ύλη.


Γιατί το ίλεξ μου δεν κάνει κόκκινους καρπούς ποτέ;

Τα ίλεξ είναι δίοικα φυτά αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν φυτά με αρσενικά άνθη και φυτά με θηλυκά άνθη. Μόνο τα φυτά με θηλυκά άνθη κάνουν κόκκινα καρπίδια και αυτό με την προυπόθεση ότι υπάρχει στον κήπο φυτό με αρσενικά άνθη.


Χρειάζεται κλάδεμα το ίλεξ μου και αν ναι πότε θα πρέπει να το κάνω;

Το ίλεξ χρειάζεται κλάδεμα σχεδόν κάθε χρόνο για να αφαιρούνται τυχόν ξερά κλαδιά από οποιαδήποτε αιτία αλλά και για να διατηρούμε ένα σχήμα της αρεσκείας μας. Το κλάδεμα επίσης θα πρέπει να γίνεται μόνο την Άνοιξη ώστε να βελτιστοποιηθεί η παραγωγή κόκκικων καρπών.



3) Επίφυλλο υπομονή ή κάκτος των Χριστουγέννων 



Το επίφυλλο ή αλλιώς κάκτος των Χριστουγέννων ανήκει στα εορταστικά φυτά επειδή η ανθοφορία του συμπίπτει με την εποχή των Χριστουγέννων, από την άλλη πλευρά η πλούσια και πολύχρωμη ανθοφορία του και η εύκολη συντήρηση του το καθιστά από τα πιο ιδανικά φυτά για τις γιορτές. Το βοτανικό του όνομα Schlumbergera προέρχεται από τον γνωστό συλλέκτη κάκτων Frederic Schlumberger, και η προέλευση του συγκεκριμένου φυτού είναι από την Νότια Αμερική.Το Επίφυλλο ανήκει στην οικογένεια των κακτοειδών, το γένος απαρτίζεται από 6 είδη όλα με ροζ λουλούδια από τα οποία προκύπτουν τα υβρίδια με την ποικιλία χρωμάτων (μωβ, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί ή λευκό)


Κάθε πότε πρέπει να ποτίζω το επίφυλλο μου; 

Από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο που συνήθως το επίφυλλο ανθοφορεί πρέπει να ποτίζουμε τακτικά (όταν ξεραθεί η επιφάνεια του εδάφους) με προσοχή να μην μένει το νερό στο πιάτο ώστε να αποφευχθούν διάφορες σήψεις. Όταν τελειώσει η ανθοφορία μειώνουμε το πότισμα περίπου στο μισό σε ποσότητα ή μειώνουμε την συχνότητα ποτίσματος. 


Μπορώ να μεταφέρω το επίφυλλο μου μέσα την περίοδο των εορτών;

Όχι απλά μπορείτε αλλά συστήνεται από τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος της ανθοφορίας, και αυτό για δύο λόγους: ο ένας λόγος είναι ότι στο επίφυλλο δεν αρέσει το κρύο τον Χειμώνα (ιδανική θερμοκρασία 18-21) και ο δεύτερος λόγος είναι ότι εκείνη την περίοδο μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία που φωτίζει το σπίτι στις σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Πρέπει να αναφερθεί ότι η θέση εγκατάστασης του πρέπει να είναι φωτεινή και σταθερή μέσα στο σπίτι γιατί μισεί τις πολλές μετακινήσεις.


Γιατί δεν ανθίζει το επίφυλλο μου;

Το επίφυλλο για να ανθίσει χρειάζεται καλή θρεπτική κατάσταση που σημαίνει ότι θα πρέπει να λιπαίνεται από Απρίλιο μέχρι και Οκτώβριο και σωστή φωτοπερίοδο. Συγκεκριμένα το επίφυλλο για να ανθίσει χρειάζεται τουλάχιστον 12 ώρες νύχτας, γιαυτό το λόγο το αφήνουμε έξω μέχρι να πιάσουν τα κρύα και μερικές φορές και λίγο περισσότερο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει εκτεθεί σε σκότος όσο χρειάζεται. 



4) Κυκλάμινο 



Το κυκλάμινο είναι αυτοφυές σε Ελλάδα, Παλαιστίνη, και Μικρά Ασία, έχουν περιγραφεί περίπου 24 είδη κυκλάμινου. Αναπτύσσεται με τις πρώτες βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας. Με την ανακάλυψη υβριδίων έχουν επιτευχθεί μεγαλύτερα άνθη, έντονα χρώματα, διπλά άνθη, ποικιλίες με άρωμα και mini ποικιλίες. Τα μεγάλα πολλαπλά άνθη και τα έντονα κόκκινα χρώματα το καθιστούν εορταστικό φυτό και όχι άδικα, ενώ παράλληλα αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και στο χιόνι, τι πιο ωραίο λοιπόν απο το να αχνοφαίνεται το κόκκινο του κυκλάμινου στον κήπο κάτω από το χιόνι;


Τι λίπασμα χρειάζεται το κυκλάμινο;

Το λίπασμα που χρειάζεται το κυκλάμινο είναι το 20-20-20 ή το 20-10-20 κάθε 3 εβδομάδες, αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι η έλλειψη Κ οδηγεί σε ευπάθεια του φυτού στα παθογόνα όπως και ο κακός αερισμός.


Τι πότισμα χρειάζεται το κυκλάμινο;

Το κυκλάμινο θα πρέπει να ποτίζεται περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Προσοχή! Το πότισμα στο κυκλάμινο πρέπει να μην ξεχαστεί, γιατί αν προκληθεί μάρανση του φυτού από νερό το κυκλάμινο κιτρινίζει σε 24-36h.


Γεωπόνε μπορώ να διατηρήσω δρεπτά άνθη μέσα σε βάζο;

Μπορείτε να διατηρήσετε δρεπτά άνθοι κυκλάμινου από ποικιλίες με μακριά στελέχη εώς δυο εμδομάδες εφόσον κοπούν από πολύ χαμηλά (κοντά στον κόνδυλο) και μετά τοποθετηθούν σε νερό με 5% ζάχαρη + 25 ppm Ag(NO3)2.



5) Αμαρυλλίδα (Hippeastrum sp.) 



Οι αμαρυλλίδες είναι από τα πιο δημοφιλή δώρα τα Χριστούγεννα, το βοτανικό όνομα Hippeastrum προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά που σημαίνει άστρο του ιππότη και ουσιαστικά περιγράφει το πρώτο είδος το Hippeastrum reginae. Το συγκεκριμένο γένος περιέχει 90 είδη από τα οποία προέρχονται πάνω από 600 υβρίδια. Πρόκειται για καλλιεργούμενα πολυετή φυτά με βολβούς με μεγάλα ποικιλόχρωμα λουλούδια.


Φύτεψα έναν βολβό από αμαρυλλίδα πότε θα ανθίσει;

Η άνθιση της αμαρυλλίδας συμβαίνει 6-8 εβδομάδες μετά την φύτευση του βολβού, η φύτευση του βολβού θα πρέπει να γίνεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο.

 Και ένα μυστικό… για την επιλογή βολβών από το φυτώριο, προτιμήστε τους πιο μεγάλους βολβούς καθώς αυτοί μπορούν να σας δώσουν περισσότερους μίσχους λουλουδιών είτε ταυτόχρονα είτε διαδοχικά 


Όταν τελειώσει ανθοφορία τι πρέπει να κάνω;

Όταν το λουλούδι ξεθωριάσει θα πρέπει να αφαιρεθεί με η χωρίς τον μίσχο για να αποφευχθεί η δημιουργία σπόρων. Το φυτό θα συνεχίζει να αναπτύσσεται έτσι ώστε να ξανά δώσει άνθος την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, συστήνεται τακτικό πότισμα σε αυτή τη φάση και λίπασμα 10-10-10 κάθε μήνα. Το καλοκαίρι οπου ο βολβός θα μπει σε λήθαργο και τα φύλλα θα πέσουν οι βολβοί θα πρέπει να μεταφερθούν σε σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασια 10-15 βαθμούς κελσίου.


Ποιες ποικιλίες συνήθως είναι διαθέσιμες για αγορά στα φυτώρια;

Όπως προαναφέρθηκε στην εισαγωγή υπάρχουν περίπου 600 υβρίδια αμαρυλλίδων από τις οποίες θα αναφερθούν παρακάτω οι 6 πιο δημοφιλής.



Apple Blossom  




Minerva




 Picotee




Red Lion




Monte Carlo




Christmas Gift




6) Αρδίζια, αρδίσια, (Ardisia crenata)


 

Η αρδίζια είναι ένας αειθαλής θάμνος που τα χριστούγεννα μεταμορφώνεται μαγευτικά σε έναν στολισμένο θάμνο με κόκκινα καρπίδια, αυτά τα εντυπωσιακά  κόκκινα καρπίδια και η εποχή εμφάνισης τους τα Χριστούγεννα έχουν οδηγήσει την αρδίζια να αποτελεί εορταστικό φυτό. Κατάγεται από την ανατολική Ασία, μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2m και μπορεί να καλλιεργηθεί ως φυτό εσωτερικού χώρου. Η αρδίζια ανθοφορεί με μικροσκοπικά ροζ άνθη το καλοκαίρι στις μασχάλες των φύλλων, αυτά τα άνθη ελαφρώς αρωματικά δίνουν τα καρπίδια (6mm)


Ποια είναι η ιδανική θέση εγκατάστασης της αρδίζιας μου μέσα στο σπίτι;

Επιλέξτε μια θέση με έμμεσο φως όλο το χρόνο και άμεσο ηλιακό φως το πρωί αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως το μεσημέρι.


Κάθε πότε πρέπει να ποτίζω την αρδίζια και τι λίπασμα να χρησιμοποιώ;

Θα πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει πάντα υγρασία στο χώμα της αρδίζιας, δεν θα πρέπει το χώμα σε καμία περίπτωση να ξεραίνεται, προτείνετε η χρήση υγρασιόμετρου για την αποφυγή υπερβολικής υγρασίας και καταστροφής του φυτού. Για μια ισορροπημένη λίπανση χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα 10-10-10 κατά προτίμηση υδατοδιαλυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα κάθε μήνα.


Γεωπόνε πότε χρειάζεται κλάδεμα η αρδίζια ;

Η αρδίζια χρειάζεται κλάδεμα κάθε Άνοιξη για να διατηρείτε το συμπαγής σχήμα της αλλά και να ρυθμίζεται η ανθοφορία της και κατά επέκταση ο αριθμός των κόκκινων καρπιδίων αργότερα.



Αρθογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α)

Comments


bottom of page