top of page

Ιδέες για… Ορχιδέες!

Updated: Apr 14

ΟΡΧΙΔΕΕΣ (Οικογένεια Orchidaceae)


Οι ορχιδέες είναι κοσμοπολίτικες, υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα και προέρχονται απο την Ασία και την Κεντρική και Νότια Αμερική, έχουν μεγάλη καλλωπιστική αξία καθώς παράγουν καταπληκτικά λουλούδια με ποικιλομορφία χρωμάτων σχημάτων και το σημαντικότερο με μαγάλη διάρκεια ανθοφορίας.


Είναι η Νο1 επιλογή απο αυτούς που θέλουν να δωρίσουν ένα φυτό για οποιαδήποτε περίσταση καθώς ο συνδυασμός του φυτού με ένα όμορφο κασπό δίνει ένα τέλειο αποτέλεσμα ενώ η συντήρηση που απαιτείται είναι ελάχιστη! 


Οι αρχαίοι Έλληνες μαζί με τους Ρωμαίους, χρησιμοποιούσαν τις ορχιδέες για τις θεραπευτικές και αισθητικές ιδιότητες τους. Η χώρα μας έχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις ορχιδέες καθώς σημειώνονται 130 είδη και υποείδη, το ένα τρίτο των οποίων είναι ενδημικά. 

Παρακάτω θα γίνει εκτενής αναφορά όσον αφορά τα γένη Cattleya, Cymbidium, και Phalaenopsis


ΚΑΤΤΛΕΪΑ



Ένα επίφυτο με ανάπτυξη συμποδιακή που παράγει ψευδοβολβούς καθένας από τους οποίους αναπτύσσει 2-3 επιμήκη δερματώδη φύλλα. Από κάθε ανθοφόρο στέλεχος, παράγονται 1-10 άνθη με διάμετρο 5-15 εκατοστά, με μεγάλη γκάμα χρωμάτων, εκτός μαύρου και μπλε. 


Η ένταση του φωτισμού που απαιτείται για να αναπτυχθεί, πρέπει να είναι 16-32 klux. Η κατάλληλη θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 20-28 την ημέρα και 14-18 τη νύχτα. Εκτός από το φωτισμό και τη θερμοκρασία, η ορχιδέα ως φυτό τροπικών περιοχών απαιτεί σχετικά υψηλή υγρασία. 


Τι υπόστρωμα χρειάζεται η Καττλέια;


Ως επίφυτο, η καττλέια αναπτύσσεται καλύτερα σε φλοιό πεύκου ή ελάτου, σε ανάμειξη με τύρφη και περλίτη, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται καλή στράγγιση και καλός αερισμός, ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χώμα ειδικό για ορχιδέες.


Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το πότισμα της Καττλέιας;


Το πότισμα της Καττλέιας θέλει προσοχή επειδή το υπερβολικό νερό μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς το φυτό. Συνιστάται άρδευση κάθε 5 μέρες και, γενικά, να ελέγχεται αν στεγνώνει το υπόστρωμα μεταξύ 2 ποτισμάτων.

 

Τι λίπασμα χρειάζεται η Καττλέια;


Η Καττλέια χρειάζεται βασική λίπανση (N,P,K) σε αναλογία 3:1:1 ή 5:1:1 και ιχνοστοιχεία (Fe, Mn, B, Zn, Cu και Mo), επίσης υπάρχει λίπασμα σε αμπούλες με απλή και ασφαλή εφαρμογή.


Ποιά είναι τα είδη ή υβρίδια Καττλέιας;


Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και υβρίδια και εκτός αυτού αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται, ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν 3 απο αυτά παρακάτω


Cattleya coccinea 



Cattleya trianae 



Cattleya aurantiaca 



ΣΥΜΠΙΔΙΟ



Χρησιμοποιείται για δρεπτά άνθη αλλά και ως φυτό γλάστρας. Το γένος αυτό, έχει το πλεονέκτημα να καλλιεργείται εύκολα και δεν απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες. Παράγει ψευδοβολβούς με τους οποίους και πολλαπλσιάζεται. 


Το Συμπίδιο μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε πλήρη ηλιακό φωτισμό, όσο και σε ημισκιά. Για βλαστική ανάπτυξη, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι οι 18 βαθμοί Κελσίου, ενώ για την παραγωγή ανθοφόρων βλαστών, απαιτούνται θερμοκρασίες 5-12 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον, το Συμπίδιο απαιτεί σχετική υγρασία 75%.


Ένα μυστικό για το Συμπίδιο, είναι ότι την εποχή της άνθισης θα πρέπει να φροντίζουμε για τον καλό αερισμό του προκειμένου να αποφευχθεί η προσβολή του από τον βοτρίτη. 


Το Σιμπίδιο χρειάζεται υπόστρωμα που περιέχει υλικά τύρφη, φλοιό πεύκου/ελάτου, περλίτη, πετροβάμβακα, διογκωμένη πολυστερίνη, σε διάφορες αναλογίες, ώστε να εξασφαλίζει καλό αερισμό και καλή στράγγιση. Το pH του υποστρώματος πρέπει να είναι 5-6,5.

Όσον αφορά στην άρδευση, πρέπι να δοθεί προσοχή γιατί το υπερβολικό πότισμα

καταστρέφει το φυτό. Ενδεικτικά, το Συμπίδιο χρειάζεται νερό κάθε 4 μέρες, αν και θα πρέπει να ελέγχεται η επιφάνεια του υποστρώματος, πριν να γίνει το επόμενο πότισμα. 


Η λίπανση για το Συμπίδιο θα πρέπει να γίνεται κάθε 2 εβδομάδες με βασική λίπανση (Ν, P, K) σε αναλογία 3:1:1. 

Όσον αφορά την άνθιση, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι 16 βαθμοί την ημέρα και 12 βαθμοί τη νύχτα. 


Ποιά είναι τα είδη ή υβρίδια συμπιδίου;


Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και υβρίδια και εκτός αυτού αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται, ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν 3 απο αυτά παρακάτω


Cymbidium iridioides



Cymbidium ensifolium

 


Cymbidium eburneum 



ΦΑΛΑΙΝΟΨΙΣ



Αυτό το γένος ορχιδέας αυτοφύεται στη νοτιοδυτική Ασία και Αυστραλία, είναι επίφυτο και το συναντάμε σε χαμηλά υψόμετρα, έχει μονοποδιακή ανάπτυξη και δεν παράγει ψευδοβολβούς όπως η καττλέια και το συμπίδιο. Τα άνθη της είναι μεγάλα σε μέγεθος με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων μεταξύ των οποίων (κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό, μωβ, ροζ, γκρενά και συνδυασμός αυτών).


 Η Φαλαίνοψις, δεν έχει ανάγκη υψηλής έντασης φωτισμού για να ανθοφορήσει. Μία ένταση με την οποία αναπτύσσεται και ανθίζει, είναι μεταξύ 11-22 klux. Το καλοκαίρι και την άνοιξη, θα πρέπει να υπάρχει σκίαση ώστε να μειωθεί η βλαβερή θερμοκρασία και να προληφθούν τα εγκαύματα στα φύλλα. Για τη βλαστική ανάπτυξη της Φαλαίνοψις, ιδανικές θερμοκρασίες αποτελούν αυτές μεταξύ 24 και 27 βαθμών Κελσίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντέχει και σε μεγαλύτερες (>35 βαθμών Κελσίου). 


Για την ανθική ανάπτυξη απαιτούνται θερμοκρασίες <25 βαθμούς Κελσίου ημέρας ή νύχτας, οι οποίες σηματοδοτούν την έναρξη της άνθισης ή ανθικής καταβολής. 


Όσον αφορά το υπόστρωμα, επειδή τα περισσότερα είδη είναι επίφυτα, δηλαδή έχουν την ανάγκη κορμού και κλαδιών δέντρου για να αναπτυχθούν, πρέπει να επιλεχθεί υπόστρωμα με φλοιό από πεύκο ή έλατο για να εξασφαλίσουμε αερισμό, νερό και θρεπτικά στοιχεία. Μετά από ερευνητικές εργασίες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, διαπιστώθηκε ότι το καλύτερο υπόστρωμα περιέχει 80% φλοιό ελάτης και 20% ξανθιά τύρφη.


Για τη μεταφύτευση αυτού του γένους ορχιδέας, χρησιμοποιούμε διαφανείς γλάστρες, λόγω του ότι οι ρίζες της φωτοσυνθέτουν. Επίσης, έχει παρατηρηθεί μειωμένη ανάπτυξη ριζών εκτός γλάστρας. 


Οι ορχιδέες Φαλαίνοψις, πρέπει να ποτίζονται κάθε 1 εβδομαδα το καλοκαίρι και κάθε 2-3 βδομάδες τον χειμώνα, ελέγχοντας πάντα αν το υπόστρωμα και οι ρίζες έχουν στεγνωσει, πριν προβούμε στο επόμενο πότισμα. Μετά το πότισμα, θα πρέπει να αφαιρείται όλο το νερό από το κασπό, γιατί διαφορετικά αυτό θα οδηγήσει σε σήψη των ριζών.


Όσον αφορά τη λίπανση, ιδανικό λίπασμα είναι το 10-30-20 ή λίπασμα ειδικό για ορχιδέες, το οποίο το βάζουμε κάθε 2 ποτίσματα. 


Πώς κλαδεύω το ανθικό στέλεχος της ορχιδέας μετά το τέλος της ανθοφορίας;


Είναι προτιμότερο να κόβετε το ανθικό στέλεχος πάνω από το 2ο ή 3ο κόμβο, μετρώντας από τη βάση του. Αν αποκοπεί από τη βάση και επικρατήσουν ιδανικές συνθήκες, τότε θα εκπτυχθεί νέο ανθικό στέλεχος από τη βάση.


Ένα μυστικό για την επίλυση του προβλήματος της άνθισης...


Συνίσταται η διατήρηση των φυτών ορχιδέων Φαλαίνοψις σε εξωτερικό χώρο, σε προφυλαγμένες θέσεις το φθινόπωρο, έτσι ώστε να εμφανιστεί ο ανθοφόρος οφθαλμός κι έπειτα η επιστροφή των φυτών σε εσωτερικό χώρο, για την ανάπτυξη της ανθοταξίας και άνθισης.


Ποιά είναι τα είδη ή υβρίδια συμπιδίου;


Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και υβρίδια και εκτός αυτού αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται, ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν 3 απο αυτά παρακάτω


Phalaenopsis amboinensis 



Phalaenopsis mariae 



Phalaenopsis kunstleri 







Αρθογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α)

Comments


bottom of page