top of page

3 βασικά καρποφόρα δέντρα

Updated: Aug 17

Ροδακινιά (Prunus persica Οικ. Rosaceae) – Νεκταρινιά (Prunus persica var. nucipercica)


Η ροδακινιά-νεκταρινιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που ανήκει στα βασικά καρποφόρα δέντρα μετρίου μεγέθους και σχετικά γρήγορης ανάπτυξης με διάρκεια ζωής 20-30 χρόνια, οι οφθαλμοί της ροδακινιάς είναι είτε ανθοφόροι είτε ξυλοφόροι, οι ανθοφόροι οφθαλμοί εκπτύσσονται πρώτα από τους ξυλοφόρους και δίνουν μεγάλα άνθη με λευκό-ρόδινο χρώμα.


Ροδακινιά Prunus persica

Ροδακινιά Prunus persica



Νεκταρινιά Prunus persica var. nucipercica

Prunus persica var. nucipercica


Ο καρπός είναι σαρκώδης με σφαιρικό σχήμα με χαρακτηριστική κοιλιακή ραφή, ο φλοιός είναι λεπτός με διάφορες αποχρώσεις τόσο για την ροδακινιά όσο και για την νεκταρινιά με την μόνη διαφορά το χνούδι στην ροδακινιά που δεν υπάρχει στην νεκταρινιά.


Οι ποικιλίες που έχουν λευκή σάρκα (λευκόσαρκες) είναι πιο αρωματικές με πιο έντονη γεύση αλλά και πιο ευαίσθητες όσον αφορά τους μωλωπισμούς, ακόμα υπάρχουν ποικιλίες όπου ο καρπός τρώγεται ολόκληρος εφόσον το σπέρμα δεν είναι πικρό.


Όσον αφορά την επικονίαση που σχετίζεται με την καρπόδεση πρέπει να αναφερθεί ότι οι περισσότερες ποικιλίες είναι αυτογόνιμες με πολύ σημαντική την δουλειά της μέλισσας. Μετά από την επικονίαση ακολουθεί η γονιμοποίηση σε χρόνο από 24 ώρες έως και 12 ημέρες.


Η κύρια καρποφορία γίνεται σε ξύλο της προηγούμενης βλαστικής περιόδου από ανθοφόρους οφθαλμούς γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο κλάδεμα.


Η βλάστηση τόσο των ανθοφόρων όσο και των ανθοφόρων οφθαλμών μετά τον λήθαργο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα (υδατάνθρακες) που δημιουργούνται μετά την συγκομιδή γιαυτό είναι πολύ σημαντική η λίπανση μετα τη συγκομιδή.


Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πριν από την εγκατάσταση οπωρώνα είναι πολύ σημαντικό να γίνει μελέτη από γεωπόνο για την σωστή επιλογή ποικιλιών-υποκείμενων.

           

Βερικοκιά (Prunus armeniaca Οικ. Rosaceae)

Η βερικοκιά είναι φυλλοβόλο δέντρο με καρδιόσχημα φύλλα, ανθοφόρους και ξυλοφόρους οφθαλμούς, όπως και στην ροδακινιά-νεκταρινιά οι ανθοφόροι εκπτύσσονται πρώτα από τους ξυλοφόρους και δίνουν ένα άνθος με λευκό-ρόδινο χρώμα.


Βερικοκιά Prunus armeniaca

Prunus armeniaca


Η βερικοκιά καρποφορεί σε λογχοειδή πλάγια σε ξύλο της προηγούμενης βλαστικής περιόδου.


Όσον αφορά το κλίμα η βερικοκιά είναι πολύ ανθεκτική στο ψύχος την χειμερινή περίοδο αντέχει σε θερμοκρασίες (-30 έως -40), επίσης είναι απαραίτητες οι ώρες ψύχους (300-900) σε ζεστές περιοχές αν δεν ικανοποιηθούν οι ώρες ψύχους οι οφθαλμοί πέφτουν.


Η καλλιέργεια της βερικοκιάς πρέπει να αποφεύγετε σε εδάφη με υψηλή συγκέντρωση αλάτων και σε εδάφη όπου έχουν καλλιεργηθεί στο παρελθόν λαχανικά.


Μια σημαντική καλλιεργητική επέμβαση για την βερικοκιά είναι το κλάδεμα καθώς μέσω αυτού επιτυγχάνεται: η διατήρηση της κόμης, το καθάρισμα από τα ξερά, ή ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, ο καλύτερος φωτισμός-αερισμός της κόμης και η καλή παραγωγή.


Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βερικοκιάς ξένες (Mogador, Priscia, WonderCot (υπερ-πρώιμη), MayaCot (υπερ-πρώιμη), Kylese Cot (υπερ-πρώιμη), orange red, tomcot, spring blush, και mediabelle και ελληνικές (Μπεμπέκου, Τίρυνθος, Διαμαντοπούλου, Υπερπρώιμο Πόρου, Νηριής, Νίμφα και Νόστος.


Ροδιά (Punica granatum Οικ. Punicaceae)


Η ροδιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο κάποιες ποικιλίες ωστόσο έχουν αειθαλή συμπεριφορά (ινδίες), μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 9m και γενικά είναι μακρόβιο δέντρο μπορεί να ζήσει μέχρι και 200 χρόνια.


Ροδιά Punica granatum

Punica granatum


Η ροδιά έχει την τάση να κάνει πυκνή κόμη με πολλές παραφυάδες και αγκάθια, οι παραφυάδες σχηματίζουν οξεία γωνία με τον κορμό.


Τα άνθη της ροδιάς μπορεί να είναι μονήρη διπλά ή σε ταξιανθίες, προέρχονται από μικτούς οφθαλμούς (καρποφόρους) οι οποίοι σχηματίζονται στην τρέχουσα βλάστηση. Ενώ η καρποφορία γίνεται από μικτούς οφθαλμούς που βρίσκονται σε πλάγιους βλαστούς 2-3 ετών στην εξωτερική πλευρά της κόμης.


Υπάρχουν ποικιλίες αυτογόνιμες και σταυρογόνιμες οπότε είναι καθοριστική η Μέλισσα και ο άνεμος, το κλίμα θα πρέπει να είναι εύκρατο υποτροπικό, η ροδιά είναι ανθεκτική στην ξηρασία και αντέχει μέχρι -10 βαθμούς κελσίου, το υψόμετρο καλλιέργειας μπορεί να είναι μέχρι και 1000m.


Το έδαφος καλλιέργειας της ροδιάς θα πρέπει να ελέγχεται για την αλατότητα καθώς ανέχεται μέχρι 2000 ppm και το pH που θα πρέπει να κυμαίνεται από 6,5-7,4.


Οσον αφορά τις ποικιλίες ροδιάς μία αξιόλογη ελληνική ποικιλία είναι η Ερμιόνη μεσωπρώιμη με καρπό με μεγάλο μέγεθος και γλυκιά γεύση και υπερτερεί σε σύγκριση με την Mollar de Elche όσον αφορά το πιο έντονο κόκκινο χρώμα.      

 

Αρθογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α)

Comments


bottom of page