top of page

Ο κόσμος των παχύφυτων!

Updated: Apr 14

Τα παχύφυτα και τα κακτώδη φυτά είναι μια ξεχωριστή κατηγορία φυτών που χαρακτηρίζονται από υδαρείς και σαρκώδη ιστούς. Αυτά τα φυτά έχουν φτωχό ριζικό σύστημα και περιορισμένες ανάγκες για υγρασία είναι ευαίσθητα στο κρύο και πολύ ανθεκτικά στην ζέστη.


Τα παχύφυτα έχουν ξεχωριστό σχήμα και άνθος, ενώ είναι εύκολη η προσαρμογή τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα και χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση, αυτό οδήγησε πολλούς ερασιτέχνες στην συλλογή τέτοιων φυτών για την διακόσμηση του σπιτιού τους (εσωτερικό και εξωτερικό).


Απαραίτητη προϋπόθεση για την συντήρηση τέτοιων φυτών σε εσωτερικό χώρο είναι η τοποθέτηση τους σε μέρος με άφθονο ηλιακό φως εκτός αν πρόκειται για τα είδη Gasteria sp., Haworthia sp., και ο κάκτος των Χριστουγέννων Schlumbergera sp.. που δεν χρειάζονται ήλιο.



Gasteria sp.


Η Gasteria sp είναι εγγενές στη Νότια Αφρική, και θεωρείται γενικά απο τα σπάνια παχύφυτα, ενώ αρκετά είδη μοιάζουν με την αλόη. Η γαστέρια ανέχεται συνθήκες χαμηλού φωτισμού περισσότερο απο τα άλλα παχύφυτα καθιστώντας το ικανό για την συντήρηση του σε εσωτερικό χώρο.  


Haworthia sp


Η Haworthia sp ή αλλιώς κάκτος ζέβρας είναι ένα όμορφο παχύφυτο με λευκά μαργαριταρένια κονδυλώματα πάνω στα φύλλα, συνήθως το συναντάμε σαν φυτό εσωτερικού χώρου.


Schlumbergera sp


Η Schumbergera sp ή το γνωστό επίφυλλο είναι επίφυτα δηλαδή τα άγρια είδη αναπτύσσονται στο έδαφος ή σκαρφαλώνουν στα δέντρα, ανάλογα με την ποικιλία το χρώμα του άνθους είναι λευκό, κόκκινο, κίτρινο και ροζ. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το επίφυλλο είναι η εποχή ανθοφορίας που ταυτίζεται με την εποχή των Χριστουγέννων. 


Συνήθως παχύφυτα και κάκτους συναντάμε σε βραχόκηπους σε εξωτερικούς χώρους, βεράντες και σε μέρη που δεν υπάρχει πολύ νερό.


Θα γίνει μια σύντομη περιγραφή των πιο σημαντικών οικογενειών των παχύφυτων.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ AIZOACEAE


Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει πολλά είδη περίπου 1900. Σε αυτήν την οικογένεια ανήκουν φυτά που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως φυτά εδαφοκάλυψης κυρίως στα μεσογειακά κλίματα λόγω της αντοχής τους στην ξηρασία αλλά και για τα όμορφα άνθη με την μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας.Τέτοια φυτά είναι των γενών Messembryanthemun, Lambranthus και Aptenia, αυτά τα φυτά ανθοφορούν εφόσον υπάρχει άφθονο ηλιακό φως και χρησιμοποιούνται συνήθως ως κρεμοκλαδή.


Messembryanthemun


Το messembryanthemun είναι παχύφυτο, έτσι είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία είναι χαμηλής ανάπτυξης φυτό με άνθη που μοιάζουν σαν αυτά της μαργαρίτας με παστελ χρώματα που χρωματίζουν όλο το καλοκαίρι. Αυτό το φυτό λέγεται και φυτό του πάγου καθώς οι μίσχοι του και τα φύλλα συγκρατούν νερό που αστράφτει με τον ήλιο και δημιουργεί την αίσθηση του πάγου.

                                                                                                                                                    

Lambranthus


Αυτό το γένος περιλαμβάνει φυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως ως φυτά εδαφοκάλυψης με εντυπωσιακά φωτεινά άνθη, όλα τα είδη που ανήκουν σε αυτό το γένος θέλουν πλήρη ήλιο οπότε το σημείο εγκατάστασης τους θα πρέπει να είναι σε ηλιόλουστη θέση.


Aptenia


Ως φυτά γλάστρας για αυτή την οικογένεια χρησιμοποιούνται συνήθως τα είδη από τα γένη Lithops, Conophytum, Faucaria (Faucaria sp ή σαγόνια του καρχαρία), Pleiospilus κ.α.


Lithops


Αυτά τα φυτά (Lithops) προέρχονται από την Νότια Αφρική, και διατηρούνται εύκολα σε εσωτερικό χώρο, το όνομα τους προέρχεται από την πέτρα (λίθος) και από την λέξη όψις (όμοιος). Στη φύση αυτά τα φυτά είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν λόγω ότι μοιάζουν με την άμμο και τις πέτρες που βρίσκονται τριγύρω.


Conophytum


Αυτό το γένος φυτών περιλαμβάνει περίπου 110 παχύφυτα, προέρχονται απο την Νότια Αφρική και συνήθως εντοπίζονται σε άνυδρες ημίξηρες περιοχές με βροχοπτώσεις του Χειμώνα. Το όνομα conophytum προέρχεται από το λατινικό όνομα conus (κώνος) και phytum που σημαίνει φυτό. 


Faucaria 


Τα παχύφυτα αυτά λέγονται αλλιώς και σαγόνια του καρχαρία, επειδή μοιάζουν με σαγόνια του καρχαρία, είναι παχύφυτα χαμηλής ανάπτυξης και φτάνουν σε ύψος τα 15 εκατοστά. Τα φυτά αυτά ανθίζουν το φθινόπωρο ή αρχές του χειμώνα, τα λουλούδια έχουν χρώμα κίτρινο ως λευκό ή ροζ και ανοίγουν το μεσημέρι και κλείνουν το απόγευμα.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ AGAVACEAE


Τα κύρια γένη αυτής της οικογένειας είναι η (Agave), η μπωκαρνέα ή νολίνα (Beaucarnea) η σανσεβιέρια (Sansevieria) και τη γιούκα (Yucca). Το πιο γνωστό γένος της οικογένειας είναι η αγαύη που περιλαμβάνει περίπου 300 είδη με το πιο γνωστό είδος το Agave americana  (αθάνατος) που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4m ενώ οι ταξιανθίες μέχρι τα 10m. Ενώ κάποια είδη αγαύης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυτά γλάστρας είναι τα  Agave parviflora, Agave filifera, Agave Victoria-reginae.



Agave


Τα φυτά αγαύης είναι παχύφυτα με μυτερές άκρες και μεγάλα φύλλα, υπάρχουν περισσότερα απο 250 είδη αγαύης, αναπτύσσονται καλύτερα σε βραχώδη αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη σε πλήρη ηλιοφάνεια. Πρέπει να αποφεύγεται η λίπανση αυτών των φυτών καθώς εντείνει την ανθοφορία και ακολουθεί ξήρανση του φυτού.



Beaucarnea


Τα φυτά μπουκαρνέας είναι εγγενής στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, αυτό το φυτό αποκαλείται λανθασμένα απο πολλούς ως φοίνικας λόγω του κορμού και των φύλλων που μοιάζουν με αυτό. Χαρακτηριστικό αυτού του φυτού είναι ο διογκωμένος κορμός που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση νερού με σκοπό την επιβίωση του σε παρατεταμένες ξηρασίες.



Yucca


Σε αυτό το γένος ανήκουν περισσότερα απο 40 είδη δέντρα και θάμνοι, μερικά καλλιεργούνται σαν φυτά εσωτερικού χώρου όπως το είδοι Yucca gigantea και Yucca aloifolia, προέρχονται απο τα νοτιοδυτικά της Αμερικής, το Μεξικό και την Καραϊβική. Όλα τα είδη αυτού του γένους είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες.




Αρθογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α)

87 views0 comments

Comments


bottom of page