top of page

Πιλέα το φυτό της φιλίας και του χρήματος.

Updated: Aug 25

Η πιλέα ανήκει στην οικογένεια φυτών Urticaceae, το γένος πιλέας περιλαμβάνει παραπάνω από 600 είδη με μοναδικά χαρακτηριστικά για κάθε είδος, η πιλέα είναι γνωστή από το φύλλωμα της και η καλλωπιστική της αξία έγκειται σε αυτό.


Η πιλέα είναι εγγενές σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές και λατρεύει την ζέστη γεγονός που το καθιστά τέλεια επιλογή ως φυτό εσωτερικού χώρου. Μπορεί να ανθοφορήσει όμως τα άνθη της είναι μικρά και δεν εντυπωσιάζουν τόσο όσο το φύλλωμα της.


Είναι πολύ καλή επιλογή για φυτό γραφείου, σε τραπέζια σπιτιού, και σε ραφάκια. Δεν ανήκει στα τοξικά φυτά και είναι ασφαλή για τα κατοικίδια και τον άνθρωπο. Η συντήρηση της πιλέας είναι πολύ εύκολη προσαρμόζεται σχεδόν με όλες τις συνθήκες φωτισμού από χαμηλό φωτισμό ως έντονο. Αυτή η προσαρμοστικότητα το καθιστά εύκολη και καλή επιλογή για τον καθένα.


Ένα είδος πιλέας και συγκεκριμένα το Pilea peperomioides ή αλλιώς Chinese Money Plant είναι σύμβολο για καλή τύχη και ευημερία και επιλέγετε συχνά σαν φυτό δώρου. Από την άλλη η πιλέα ανήκει στα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα φιλτράροντας τους ατμοσφαιρικούς ρύπους με αποτέλεσμα να κάνει τον αέρα στο σπίτι πιο καθαρό και φρέσκο.


Η πιλέα χρειάζεται νερό περίπου μια φορά στις δέκα μέρες και περιστασιακά λίπασμα για πράσινα φυτά, είναι καλή επιλογή ακόμα και γιαυτούς που είναι νέοι στα φυτά και δεν έχουν εμπειρία.


Παρακάτω θα γίνει μια αναφορά και μια σύντομη περιγραφή κάποιων ποικιλιών-ειδών φυτών πιλέας.


  1.  Pilea peperomioides (Chinese Money Plant)


Πιλέα Pilea peperomioides (Chinese Money Plant)

Με καταγωγή από την νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας η pilea peperomioides με την μικροσκοπική και συμπαγή ανάπτυξη μπορεί να φτάσει τα 20-30cm σε ύψος και σε πλάτος. Μια θέση κοντά σε παράθυρο με ηλιακό φως που φιλτράρεται από μια λεπτή διάφανη κουρτίνα θα μπορούσε να είναι μια ιδανική θέση για το συγκεκριμένο φυτό, προσοχή στο άμεσο ηλιακό φως καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα.


Το χώμα θα πρέπει να είναι ένα μείγμα τύρφης με καλή αποστράγγιση, για καλύτερη αποστράγγιση μια επιπλέον μίξη με περλίτη ή άμμο θα μπορούσε να βοηθήσει.

Το πότισμα της συγκεκριμένης πιλέας θα πρέπει να γίνετε όταν η πάνω επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή, αποφύγετε το συχνό πότισμα καθώς η πιλέα είναι ευαίσθητη στη σήψη των ριζών.


Για περισσότερη ασφάλεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αισθητήρα υγρασίας που θα σας υποδεικνύει πότε ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή για πότισμα.

Για ομοιόμορφη συμπαγή ανάπτυξη προς όλες τις κατευθύνσεις ένα tip που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι τακτικά να περιστρέφετε το φυτό καθώς έχει την τάση να κλίνει προς την κατεύθυνση του φωτός.


Η μεταφύτευση της πιλέας συνήθως γίνεται κάθε 2-3 χρόνια την Άνοιξη, παρόλα αυτά αν η μεταφύτευση κρίνεται αναγκαία μπορεί να γίνει και σε ενδιάμεση εποχή αρκεί να μην διαταραχθεί το ριζικό σύστημα κατά την μεταφύτεση.


  1.  Pilea involucrata (Friendship Plant)


Πιλέα Pilea involucrata (Friendship Plant)

Η Pilea involucrate γνωστό και ως φυτό φιλίας είναι άλλο ένα ξεχωριστό φυτό το οποίο ξεχωρίζει με το εντυπωσιακό ανάγλυφο φύλλωμα του. Το φύλλωμα του αποτελείτε από βελούδινα φύλλα με περίπλοκες υφές και εμφανίζουν ασημί και χάλκινες αποχρώσεις στην επιφάνεια τους.


Αυτή η Pilea προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, πρόκειται για έναν μικρό αειθαλή θάμνο με σχετικά μικρή αλλά πυκνή ανάπτυξη, μπορεί να φτάσει σε ύψος και σε πλάτος από 15-30cm.


Το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας γιαυτό το φυτό είναι από 18 βαθμούς κελσίου μέχρι και 24 βαθμούς κελσίου, θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση του φυτού σε θερμοκρασίες κάτω από 18 καθώς είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.


Το πότισμα θα πρέπει να ρυθμίζετε έτσι ώστε να παραμένει πάντα λίγο υγρασία στο χώμα σε αντίθεση με την Pilea peperomioides που θα πρέπει η επιφάνεια του χώματος να στεγνώνει πριν από το επόμενο πότισμα. Όσον αφορά την υπόλοιπη φροντίδα ισχύει ότι αναφέρθηκε για την Pilea peperomioides.


  1.  Pilea glauca (Silver Sparkle Pilea)


 Πιλέα Pilea glauca (Silver Sparkle Pilea)

Η Pilea glauca είναι ένα μικροσκοπικό φυτό με λεπτό και πυκνό φύλλωμα, η ταχέως αναπτυσσόμενη συνήθεια του το καθιστό ιδανικό για μικρά κρεμαστά καλάθια μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 60cm, προέρχεται από την κεντρική και Νότια Αμερική.


Είναι ευαίσθητο φυτό στο κρύο γιαυτό και είναι καλύτερο να τοποθετείτε σε εσωτερικό χώρο ειδικά τον Χειμώνα καθώς δεν ανέχεται θερμοκρασίες μικρότερες των 15 βαθμών κελσίου

Σε αυτό το είδος η λίπανση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, καθώς όπως προαναφέρθηκε είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό και χρειάζεται τα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του. Η λίπανση πρέπει να ξεκινάει την άνοιξη και να σταματάει το φθινόπωρο-Χειμώνα όπου η ανάπτυξη του φυτού διακόπτεται φυσικά.


Επίσης όσον αφορά το πότισμα, σε αυτή την περίπτωση το χώμα πρέπει να κρατάει υγρασία ανάμεσα σε δυο ποτίσματα, δηλαδή πρέπει να διατηρείτε η υγρασία στο έδαφος , το πότισμα θα πρέπει να γίνεται ακόμα και αν η επιφάνεια του χώματος είναι ακόμα λίγο υγρή.


Το πότισμα θέλει προσοχή επειδή σε περίπτωση υπερβολικού ποτίσματος ή μειωμένου ποτίσματος η Pilea ρίχνει τα φύλλα της, επίσης θα πρέπει να δοθεί σημασία στον σωστό φωτισμό της καθώς όταν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός τότε αυξάνονται σε ύψος απότομα και χάνουν την συμπαγή τους μορφή και κατά συνέπεια την ομορφιά  τους.



Αρθογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α) C.V.

Comments


bottom of page