top of page

Πώς θα καλλιεργήσω το αβοκάντο

Updated: Apr 14



Βοτανικά χαρακτηριστικά


Το αβοκάντο καλλιεργείται στην Ελλάδα και είναι ιθαγενές δένδρο τω τροπικών περιοχών του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής. Υπάρχουν 3 δενδροκομικά είδη: το είδος του Μεξικού, το είδος της Γουατεμάλας και το είδος των Δυτικών Ινδιών. Ως προς τα βοτανικά χαρακτηριστικά του αβοκάντο, είναι ένα δένδρο αειθαλές και το ύψος του κυμαίνεται μεταξύ 5-15 μέτρων, ανάλογα με το είδος.


Τα άνθη του είναι μικρά και ερμαφρόδιτα, με ταξιανθία βότρυ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το αβοκάντο καρποφορεί στην ετήσια βλάστηση από μικτούς οφθαλμούς, γεγονός που επισημαίνει την σημαντικότητα του κλαδέματος. 


Επικονίαση ή Γονιμοποίηση


Ο χρόνος της άνθισης ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία. Για παράδειγμα, το είδος του Μεξικού είναι μία πρώιμη ποικιλία (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) και διαρκεί λιγότερο σε σχέση με το είδος της Γουατεμάλας, που είναι μια όψιμη ποικιλία και διαρκεί περίπου 4 μήνες. Για να επιτευχθεί η επικονίαση, πρέπει να δοθεί προσοχή στην περίεργη συμπεριφορά του άνθους, η αποκαλούμενη "ημερήσια πρωτόγυνη διχογαμία". Με λίγα λόγια, το άνθος ανοίγει δύο φορές. Στο πρώτο άνοιγμα, το άνθος μένει ανοικτό δύο-τρεις ώρες. Σε αυτό το στάδιο το στίγμα είναι υποδεκτικό, όμως οι στήμονες την συγκεκριμένη στιγμή είναι ανώριμοι και συνεπώς δεν απελευθερώνουν γύρη. Το ίδιο ισχύει και στην αντίστροφη περίπτωση. Υπάρχει δυσκολία, δηλαδή, στην ταυτόχρονη συνεύρεση θηλυκού και αρσενικού άνθους. Την λύση για το πρόβλημα της επικονίασης αποτελεί η καλλιέργεια δύο τύπωναβοκάντο, του τύπου Α και του τύπου Β.



Έδαφος


Το αβοκάντο ευδοκιμεί σε έδαφος με χαμηλή περιεκτικότητα ανθρακικού ασβεστίου και PH 6-7. Στην Ελλάδα πολλές φορές υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου στο έδαφος, οπότε για να προληφθούν τροφοπενίες σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου εναποθέτουμε στο έδαφος κατάλληλα μείγματα ιχνοστοιχείων. Τα άλατα μπορούν, επίσης, να δημιουργήσουν πρόβλημα οπότε συνίσταται ο έλεγχος του νερού ποτίσματος. Τέλος, η υπερβολική εδαφική υγρασία δηλαδή οι αναερόβιες συνθήκες, πρέπει να αποφεύγεται με την επιλογή κατάλληλου χώματος.


Κλίμα


Το κλίμα ανάπτυξης του αβοκάντο είναι επίσης σημαντικός παράγοντας, καθώς ως υποτροπικό είδος έχει ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οπότε όταν η θερμοκρασία πέσει υπό του μηδενός, θα πρέπει να καλυφθεί με αντιπαγετικά συστήματα προστασίας, όπως είναι οι αντιπαγετικές σακούλες.


Κλάδεμα


Το κλάδεμα του αβοκάντο στις αρχές τις εγκατάστασης μέχρι και τα 5 έτη, πρέπει να είναι ελαφρύ και στα μεγαλύτερα δέντρα να αποφεύγουμε τα υπερβολικά κλαδέματα, λόγω της αυξανόμενης βλάστησης και της χαμηλής καρποφορίας που θα ακολουθήσει. Τα 3 πιο συνηθισμένα σχήματα κλαδέματος είναι αυτό του κυπέλου (βλ.εικόνα), που εφαρμόζεται, συνήθως, μετά τη συλλογή καρπών και το πέρας των χαμηλών θερμοκρασιών.  



Λίπανση


Η Λίπανση του αβοκάντο είναι καθοριστικής σημασίας, αφού έχει μεγάλες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Οι ανάγκες του καθορίζονται από την ανάλυση του εδάφους και από την θρεπτική κατάσταση των φύλλων,κάτι που φαίνεται από τη φυλλοδιαγνωστική. Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα λίπανσης περιλαμβάνει τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση γίνεται τον Φεβρουάριο, με θειϊκή αμμωνία (21-0-0) ή με λίπασμα (11-15-15). Η δεύτερη γίνεται αρχές-με τα μέσα Μαΐου, με νιτρική αμμωνία (35-0-0) ή με νιτρικό κάλιο και η τρίτη, τον Ιούλιο-Αύγουστο, με λίπασμα πλούσιο σε άζωτο.


Εχθροί και ασθένειες


Οι κυριότερες ασθένειες του αβοκάντο είναι οι σηψιριζίες, οι αδρομυκώσεις, η ίωση κηλίδα ηλίου, η ντοθιορέλλα των καρπών και τα έλκη στον κορμό, που προκαλούνται από μύκητες. Η διάγνωση της ασθένειας και η επιλογή του σωστού μυκητοκτόνου για την αντιμετώπιση αυτής, παίζει σημαντικό ρόλο για την ευρωστία του αβοκάντο. Εκτός από τους μύκητες, το αβοκάντο προσβάλλεται και από έντομα, όπως διάφορα λεπιδόπτερα, ακάρεα, θρίπες και διάφορα κοκκοειδή τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με εντομοκτόνα και προνυμφοκτόνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του καθε σκευάσματος ή του γεωπόνου. 




Πηγές άρθρου

Επιστημονικό σύγγραμμα ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Δ. ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ ΟΜ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΑΠΘ

Loupasaki, M., Vasilakakis, M. & J. Androulakis. (1995). The time of flowering of avocado and the female and male opening of flowers in Crete. Advances in Horticultural Science, 9: 37-42.

Loupasaki, M. H. (1989). Studies on growth, flowering and fruit set of avocado Μεταπτυχιακή Διατριβή MAIX.


Αρθρογράφος 

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α)

17 views0 comments

Comments


bottom of page