top of page

Φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα!

Updated: Apr 14

Στις μέρες μας όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για την αγορά φυτών, όχι μόνο επειδή οι σχεδιαστές – διακοσμητές εσωτερικού χώρου τα θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού τους, αλλά επειδή έχουν περισσότερα οφέλη από όσα εμείς νομίζουμε. 


Ένα από αυτά τα οφέλη είναι ότι καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου. Με λίγα λόγια οι διάφορες συσκευές που όλοι μας χρησιμοποιούμε όπως ο υπολογιστής, φωτοτυπικό, και διάφορα άλλα όργανα παρά την χρησιμότητα τους εκπέμπουν επιβλαβείς πτητικές ουσίες.


Αξιόπιστες έρευνες (επιστήμονες της NASA) δείχνουν ότι τα φυτά αποτελούν ζωντανό φίλτρο για τον καθαρισμό του αέρα με αποτέλεσμα να δημιουργούν υγιές περιβάλλον. Παρρακάτω θα αναφερθούν κάποια από αυτά τα φυτά που έχουν αυτήν την ιδιότητα καθώς και συμβουλές για την διατήρηση αυτών.


Αγλαόνημα (Aglaonema sp.)


Η λατινική ονομασία προέρχονται από ελληνικές λέξεις αγλαός και νήμα, τα κυριότερα είδη από όπου προκύπτουν πολλά υβρίδια και ποικιλίες είναι τα Aglaonema commutatum, Aglaonema costatum, Aglaonema crispum και Aglaonema modestrum. Ενώ οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι ή Silver Queen, Maria, Silver Duke, Silver Bay και Indian.



Silver Queen 




Maria




Silver Bay

 


Αυτά τα φυτά προέρχονται από τις Φιλιππίνες την Ινδία Ινδονησία και Ταϊλάνδη. Είναι αγαπημένα φυτά επειδή συντηρούνται και αναπτύσσονται εύκολα στους εσωτερικούς χώρους.


Τι χώμα χρειάζεται το Αγλαόνημα μου για να αναπτυχθεί;


Το χώμα που θα χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο φυτό θα πρέπει να έχει καλή στράγγιση, για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται υλικά όπως τύρφη, φλοιός δέντρου, πριονίδι άμμος και περλίτης. Το pH ρυθμίζεται από 5,5-6,5.


Κάθε πότε πρέπει να ποτίζω το Αγλαόνημα;


Το Αγλαόνημα πρέπει να ποτίζεται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο πιο εντατικά σε σχέση με τον χειμώνα, γενικά ανάμεσα από τα δυο ποτίσματα πρέπει το χώμα να στεγνώνει οπότε προσαρμόζετε αναλόγως.


Τι συνθήκες περιβάλλοντος χρειάζεται το Αγλαόνημα; 


Το Αγλαόνημα μπορεί να συντηρηθεί σε χώρους με χαμηλή ένταση φωτισμού 1,1klux αλλά ιδανικά ο φωτισμός πρέπει να κυμαίνεται από 1,6-2,7klux. Η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από τους 16 βαθμούς κελσίου, ιδανική θερμοκρασία είναι αυτή ανάμεσα στους 21-24 βαθμούς κελσίου.


Τι λίπασμα χρειάζεται το αγλαόνημο;


Τα συγκεκριμένα φυτά έχουν μεγάλες απαιτήσεις στον κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Ένα λίπασμα 20-10-20 με προσθήκη μαγνησίου πρέπει να εφαρμόζεται με 1-2 φορές τον μήνα.


Καλαθέα (Calathea sp.)


Υπάρχουν περίπου 100 είδη από τα οποία μόνο ένα χρησιμοποιείτε για το άνθος όλα τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται σαν φυλλώδη φυτά. Έχουν προέλευση από την τροπική Αμερική και την Βραζιλία. 



 Η καλαθέα δεν θέλει υψηλές θερμοκρασίες, θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 29 βαθμούς κελσίου είναι απαγορευτικές, ιδανική θερμοκρασία είναι αυτή ανάμεσα στους 18 και 29 βαθμούς κελσίου. Η υγρασία θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή περίπου 60 % ενώ ο φωτισμός θα πρέπει να είναι από (2,5-3,5klux)


Παρακάτω θα αναφερθούν τα πιο δημοφιλή είδη καλαθέας:




1. Calathea Orbifolia 




2. Calathea Freddie 




3. Calathea Warscewiczii

 



4. Calathea Vittata 




5.Calathea Lancifolia







7. Calathea Roseopicta




                                                   8. Calathea Rufibarba



Τι λίπασμα χρειάζεται η καλαθέα;


Η λίπανση της καλαθέας θα πρέπει να γίνετε κάθε μήνα με ένα βασικό λίπασμα 20-20-20 μαζί με ιχνοστοιχεία.


Γιατί εμφανίζονται συνέχεια συμπτώματα στα φύλλα (περιφερειακή ξήρανση) της καλαθέας;


Ο πιο σύνηθες λόγος για την εμφάνιση τέτοιου είδους συμπτωμάτων σε αυτά τα φυτά είναι η έλλειψη υγρασίας. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει να γίνετε ψεκασμός στο φύλλωμα τακτικά πρώτού εμφανιστούν τα συμπτώματα ή να μένει νερό στο πιάτο της γλάστρας του φυτού χωρίς όμως να ακουμπάει η γλάστρα μέσα στο νερό. Επίσης αυτό μπορεί να οφείλετε στα διαλυτά άλατα και φθόριο, βελτιώνεται αυτή η κατάσταση αν το pH ανέβει 6-6,5.


Χαμαιδωρέα (Chamaedorea elegans)


Κατάγεται από το Μεξικό και Γουατεμάλα, συνήθως βρίσκετε κάτω από μεγάλα δέντρα γεγονός που αιτιολογεί την ανθεκτικότητα του στην έλλειψη φωτός. Φτάνει σε ύψος μέχρι 2 μέτρα και φύλλα του είναι πτεροειδή. 


Τί χώμα μπορώ να χρησιμοποιήσω για τη χαμαιδωρέα μου;


Το εδαφικό μείγμα για την χαμαιδωρέα μπορεί να περιέχει τύρφη, περλίτη, άμμο έτσι ώστε να υπάρχει καλή στράγγιση. Το ph πρέπει να διατηρείτε 6.0-6.5.


Κάθε πότε πρέπει να ποτίζω τη χαμαιδωρέα μου; 


Η χαμαιδωρεα δεν θέλει συχνό πότισμα και δεν θα πρέπει να μένει πολύ το νερό στο έδαφος της, Πρέπει να ποτίζετε όταν το χώμα της είναι ξερό και μόνο τότε. Συνήθως στον εσωτερικό χώρο ποτίζετε κάθε 8-10 μέρες.


Τι λίπασμα μπορώ να χρησιμοποιήσω για την λίπανση της χαμαιδωρέας;


Ένα βασικό λίπασμα 20-20-20 κάθε 4 μήνες είναι ικανό για να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες της χαμαιδωρεας, κατά την εφαρμογή ιχνοστοιχείων θα πρέπει να μην περιέχουν φθόριο ή βόριο. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε ο ψεκασμός με οποιοδήποτε χαλκούχο σκεύασμα επειδή δημιουργούνται τοξικότητες.


Τι συνθήκες περιβάλλοντος χρειάζετε η χαμαιδωρέα ;


Ο φωτισμός σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να είναι από 0.8-1,6klux μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και με ένα μικρό παραθυράκι μέσα σε ένα δωμάτιο. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι ανάμεσα στους 16-29 βαθμούς κελσίου.


Αρθογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α)

76 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page