top of page

Φυτά εσωτερικού χώρου: Φέρνοντας ζωή και μοντέρνο στυλ στο σπίτι σας

Updated: Apr 14


Πολλές είναι οι φορές που αναρωτιόμαστε, πώς μπορεί να γίνει ο χώρος μας πιο ζωντανός, πιο μοντέρνος και να εκπέμπει μία θετική και χαλαρωτική αύρα!


Η απάντηση είναι απλή: με φυτά! Η τοποθέτηση φυτών εσωτερικού χώρου είναι θαυματουργή, καθώς μπορεί να αλλάξει άρδην την αισθητική ακόμα και της πιο μικρής γωνιάς!


Εξάλλου, τα «πράσινα σπίτια» εκτός από.. must, είναι και άκρως ελκυστικά, τόσο για τους οικοδεσπότες, όσο και για τους επισκέπτες.


Θέλετε να νιώσετε το σπίτι.. σπίτι «σας»; Ας δούμε τι επιλογές μπορείτε να κάνετε, με αφορμή τα πέντε παρακάτω φυτά, που είναι ιδανικά για όλα τα τετραγωνικά!


Καλάδιο



Το Καλάδιο προέρχεται απο την τροπική Νότια Αμερική (Βραζιλία) και περιέχει 7 είδη, όμως υπάρχουν πάνω απο 100 ποικιλίες με πολύ εντυπωσιακά φύλλα λογχοειδή ή μακρόστενα. Το καλάδιο ανήκει στα κονδυλώδη φυτά και η καλλωπιστική τους αξία εντοπίζεται στα δίχρωμα ή πολύχρωμα φύλλα, τα οποία εκφύονται από τους βλαστοκόνδυλους την άνοιξη.

 

Γεωπόνε, γιατί μου κιτρινίζουν τα φύλλα του Καλάδιου στις αρχές του χειμώνα;


Αυτό που συμβαίνει στο Καλάδιό σας είναι φυσιολογικό, καθώς στις αρχές του χειμώνα τα φύλλα αρχικά κιτρινίζουν και μετά ξηραίνονται, όμως παραμένει ο κόνδυλος, ο οποίος αναβλαστάνει ξανά την Άνοιξη. 


Τι χώμα χρειάζεται το Καλάδιo;


Αναπτύσεται χωρίς πρόβλημα σε μεγάλη ποικιλία υποστρωμάτων, αρκεί να συγκρατούν υγρασία. Ενδεικτικά, κατάλληλα είναι εκείνα που περιέχεουν τύρφη με άμμο σε αναλογία 2:1, ή τύρφη, φλοιό δέντρων και άμμο σε αναλογία 2:2:1, με pH 5,5-6,5.


Κάθε πότε πρέπει να ποτίζω το Καλάδιο;


Το Καλάδιο χρειάζεται συχνά πότισμα. Επειδή, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το χώμα του πρέπει να έχει συνέχεια υγρασία, συνιστάται 2-3 φορές την εβδομάδα πότισμα, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες υποστρώματα κτλ.


Σε ποιες συνθήκες αναπτύσεται το Καλάδιο χωρίς πρόβλημα;


Το Καλάδιο ανήκει στα τροπικά φυτά. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, στην Ελλάδα συντηρείται σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, η ημερήσια θερμοκρασία δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω απο 21 βαθμούς Κελσίου και η νυχτερινή κάτω απο 18 βαθμούς. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 27-32 βαθμούς Κελσίου.


Τι λίπασμα μπορώ να χρησιμοποιήσω για το Καλάδιο;


Το ιδανικό λίπασμα για το Καλάδιο είναι αυτό με αναλογία 2:2:3, όσον αφορά την βασική λίπανση. Επίσης, έχει υψηλές απαιτήσεις και σε ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, ασβέστιο, βόριο).

Και ένα μυστικό όσον αφορά την λίπανση, είναι ότι η εναπόθεση αζώτου θα πρέπει να είναι περιορισμένη, γιατί εξασθενεί το χρώμα από τα φύλλα το Καλαδίου, με αποτέλεσμα να χάνει την καλλωπιστική του αξία.


Πόθος



Ο πόθος προέρχεται από την νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Σολομώντα, αλλά πλέον υπάρχει και σε άλλα τροπικά και υποτροπικά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Η επιστημονική ονομασία του είναι το Epipremnumaureum. Στο γένος αυτό ανήκουν 10 περίπου είδη αναρριχώμενων. Τα φύλλα του επίπρεμνου ή πόθου, είναι καρδιόσχημα και μοιάζουν με αυτά του φυλλόδεντρου. Οι περισσότερες ποικιλίες πάνω στα φύλλα τους έχουν άσπρες ή ανοιχτές πράσινες αποχρώσεις.


Ποιά είναι η ιδανική θερμοκρασία για τον Πόθο;


Αντέχει σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών με ιδανικές θερμοκρασίες, ανάμεσα στους 16-26 βαθμούς Κελσίου.


Τι λίπασμα μπορώ να χρησιμοποιήσω για τον Πόθο;


Τα κατάλληλα λιπάσματα είναι τα NPK, με αναλογία 3:1:2 , ενώ προσοχή θα πρέπει να δοθεί επειδή είναι ευαίσθητο στα χαμηλά επίπεδα Ph και στο υπερβολικό μαγγάνιο. Επίσης, η λίπανση μπορεί να γίνει και με βραδείας αποδέσμευσης λιπάσματα 18-6-12, με 4g σε γλάστρα 15 cm περίπου κάθε τρεις μήνες.


Τι προβλήματα προκύπτουν στην καλλιέργεια του Πόθου;


Ο Πόθος προσβάλλεται συνήθως από ψευδόκοκκο και άλλα κοκκοειδή, όπως: θρίπες, ακάρεα και μύκητες όπως πύθιο (Pythium sp.). Επιπλέον, φυτόφθορα (Phytophthora sp.) και ριζοκτόνια (Rhizoctonia solani), μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα, ενώ πιο σπάνια μπορεί να προσβληθεί από το βακτήριο Erwinia sp.

Και ένα μυστικό του πόθου..

Για να διατηρηθεί η ποικιλοχρωμία που υπάρχει στην πάνω μεριά του φυλλώματος, θα πρέπει να προσθέτουμε το ιχνοστοιχείο μαγγάνιο κάθε μήνα.


Ντιφενμπάχια


 

Η Ντιφενμπάχια, προέρχεται από την τροπική Κεντρική και Νότιο Αμερική από την Κόστα Ρίκα μέχρι την Κολομβία. Το όνομά της προέρχεται από τον Γερμανό ιατρό Dr. Ernst Dieffenbach. Υπάρχουν περίπου 30 είδη Ντιφενμπάχιας, ενώ έχουν δημιουργηθεί πάνω από 100 ποικιλίες από τις οποίες 15-20 από αυτές χρησιμοποιούνται πολύ στην εμπορική ανθοκομία. Το ύψος του συγκεκριμένου φυτού, μπορεί να φτάσει, ανάλογα την ποικιλία τα 3 μ. Είναι ορθόκλαδο φυτό, με μεγάλα ελλειπτικά φύλλα και πρασινοκίτρινες και λευκοκίτρινες περιοχές, που εξαρτώνται από την ποικιλία. Είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά, λόγω της εύκολης συντήρησής του, αλλά και λόγω της ποικιλομορφίας σε μέγεθος και σε όψη, που δίνουν οι διάφορες ποικιλίες.


Πώς μπορώ να κάνω νέο φυτό Ντιφενμπάνιας ;


Ο πολλαπλασιασμός της Ντιφενμπάχιας, επιτυγχάνεται με μοσχεύματα βλαστού κορυφής, παραφυάδες και εναέριες καταβολάδες. Ο καλύτερος τρόπος για πολλαπλασιασμό, είναι τα μοχεύματα κορυφής, τα οποία πρέπει να κόβονται με αποστειρωμένο μαχαίρι, σε πλάγια τομή. Το μόσχευμα θα πρέπει πριν φυτευτεί να το αφήσουμε να στεγνώσει. Ακόμα, για αυξήσουμε τις πιθανότητες το μόσχευμα να ριζοβολήσει,  χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας. Επίσης, καλό θα είναι να γίνεται ψεκασμός των μοσχευμάτων 2 φορές την ημέρα, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα μοσχεύματα ριζώνουν πιο εύκολα.


Ποιο χώμα είναι κατάλληλο για την Ντιφενμπάχια ;


Το χώμα που θα φυτευτεί η Ντιφενμπάχια πρέπει να είναι ελαφρύ και με καλή στράγγιση. Ειδικότερα, θα πρέπει να περιέχει περλίτη και τύρφη, με αναλογία 1:1.


Ποιο λίπασμα είναι κατάλληλο για την Ντιφενμπάχια;


Η λίπανση της Ντιφενμπάχιας γίνεται με χρήση λίπασματος, με αναλογία σε NPK 3:1:2 ή 1:1:1. Ωστόσο, κάνει και το λίπασμα γενικής χρήσης 20-20-20, αρκεί να το εφαρμόσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου ή της συσκευασίας.


Πόσο φώς και τι θερμοκρασία χρειάζεται η Ντιφενμπάχια ;


Η άριστη ένταση φωτισμού για την Ντιφενμπάχια κυμαίνεται από 16-32 klux. Εάν τα επίπεδα του φωτισμού είναι χαμηλά, το φυτό δεν επηρεάζεται όσον αφορά την εμφάνιση, αλλά αναπτύσσεται αργά. Αντίθετα, αν τα επίπεδα του φωτισμού είναι υψηλά, μπορεί να παρουσιαστούν περιφερειακά καψίματα και ξεθώριασμα στα φύλλα. Η κατάλληλη θερμοκρασία ανάπτυξης είναι μεταξύ 18-27 βαθμών Κελσίου.


Τι προβλήματα συναντάμε στην καλλιέργεια της Ντιφενμπάχιας ;


Η Ντιφενμπάχια παρουσιάζει πρόβλημα με τον τετράνυχο, ειδικότερα όταν η υγρασία στους εσωτερικούς χώρους είναι χαμηλή. Επίσης, αφίδες, ψευδόκοκκοι και άλλα κοκκοειδή, μπορούν να προσβάλουν το φυτό. Ακόμα, καταστροφική συνέπεια για την Ντιφενμπάχια μπορεί να είναι το βακτήριο Erwinia diefenbachiae, επειδή προκαλεί σήψη στο στέλεχος και στα φύλλα. Τέλος, κάποιοι μύκητες που αναφέρεται ότι προσβάλλουν την Διεφφενμπάχια, είναι οι Colletrotichum sp., Leptosphaeria sp., Myrothecium sp., Phytophthora sp., και Pythium sp.


Ανθούριο



Το ανθούριο προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Το επιστημονικό του όνομα είναι το Anthurium scherzerianum και είναι ένα πολυετές φυτό, με φύλλα καρδιόσχημα. Το καλλωπιστικό μέρος του Ανθουρίου είναι η σπάθη, ή αλλιώς ένα τροποποιημένο φύλλο που εκφύεται από την βάση του σπάδικα και έχει χρώμα κόκκινο, λευκό ή ροζ. Προσαρμόζεται εύκολα στους εσωτερικούς χώρους, λόγω της αντοχής του στην χαμηλή ένταση του φωτισμού και γενικά τα άνθη του διατηρούνται για περίπου 2 μήνες.

Δημοφιλείς ερωτήσεις για το ανθούριο παρακάτω: 


Σε τι εύρος θερμοκρασιών αναπτύσεται το ανθούριο;


Η θερμοκρασία που ευδοκιμεί το ανθούριο είναι μεταξύ 18-29 βαθμών Κελσίου. Η θερμοκρασία ιδανικά δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου, γιατί τότε προκαλείται ζημιά. Τα συμπτώματα από το κρύο είναι συνήθως κάποια κόκκινα σημάδια στα παλαιότερα φύλλα, ή το περιφερειακό κάψιμο στα φύλλα.


Τι χώμα πρέπει να προμηθευτώ για να μεταφυτεύσω το ανθούριο μου;


Τα περισσότερα είδη του ανθούριου είναι επίφυτα, οπότε και το υπόστρωμα που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι καλά αεριζόμενο, με μέτρια συγκράτηση υγρασίας. Η τύρφη είναι βασικό συστατικό του σωστού υποστρώματος του ανθουρίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη ή μαζί με περλίτη, με αναλογία 1:1. Αντί για περλίτη, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν φλοιός δέντρου, υπολείμματα κοκοφοίνικα και βερμικουλίτης.


Τι λίπασμα χρειάζεται το ανθούριο;


Συνήθως εφαρμόζεται λίπασμα NPK 20:20:20, ή άλλα με αναλογία 3:1:2 ή 1:2:2 περίπου κάθε 3 μήνες. Γενικά, αν από το ανθουρίο λείπει Ν, τότε παρατηρούμε κίτρινα φύλλα (συνήθως τα παλαιότερα), ενώ η έλλειψη P,Κ προκαλεί νανισμό.


Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα στο ανθούριο ;


Οι πιο σοβαροί εχθροί του ανθουρίου είναι οι τετράνυχοι και οι θρίπες. 


Σπαθίφυλλο



Το Σπαθίφυλλο κατάγεται από την τροπική Αμερική και το επιστημονικό του όνομα είναι «Spathiphilum sp.» Το όνομα προέρχεται από την λέξη "σπάθη", που σημαίνει τροποποιημένο φύλλο, και το "φύλλο", που υπονοεί ότι η σπάθη μοιάζει με φύλλο.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ποικιλιών, με βάση το μέγεθος του φυτού: οι μεγάλες σε μέγεθος ποικιλίες, που καλλιεργούνται σε γλάστρα με διάμετρο 25-36cm, οι μεσαίες σε μέγεθος ποικιλίες, που καλλιεργούνται σε γλάστρες διαμέτρου 15-25cm και, τέλος, οι μικρές σε μέγεθος ποικιλίες, που καλλιεργούνται σε γλάστρες που έχουν ύψος το μισό της διαμέτρου.

Το Σπαθίφυλλο, είναι από τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε φωτισμό. Αντέχει, δηλαδή, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και γενικά μπορεί να ανθίσει χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, μέσα σε εσωτερικούς χώρους. Το Σπαθίφυλλο είναι ένα τροπικό, ποώδες φυτό, με λευκή σπάθη και ταξιανθία σπάδικα και ανθίζει όλο τον χρόνο.


Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για να αναπτυχθεί το σπαθίφυλλο;


Η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης και άνθησης είναι 18 βαθμούς κελσίου την νύχτα και 32 την ημέρα. Πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου παρατηρούνται προβλήματα, τόσο στην άνθηση όσο και στην ποιότητα φυτών.


Ποιο είναι το κατάλληλο χώμα για το σπαθίφυλλο;


Το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιηθεί για το Σπαθίφυλλο βασίζεται στην τύρφη και σε άλλα υλικά, όπως ο περλίτης, η άμμος και οργανικά υπολείμματα, έτσι ώστε να επιτευχθεί υδατοϊκανότητα, και καλός αερισμός, διότι οι ανάγκες του σπαθίφυλλου σε νερό είναι υψηλές. 


Γεωπόνε, κάθε πότε πρέπει να ποτίζω το Σπαθίφυλλο;


Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, οι ανάγκες του Σπαθίφυλλου για νερό είναι υψηλές. Συνήθως στα φυτά εσωτερικού χώρου, περιμένουμε να στεγνώσει το πάνω στρώμα του χώματος για να ξανά ποτίσουμε. Όμως, στην περίπτωση του Σπαθίφυλλου, φροντίζουμε να παραμένει υγρασία στο χώμα 70-80% πριν επαναλάβουμε το πότισμα.


Ποιο είναι το κατάλληλο λίπασμα για το Σπαθίφυλλο;


Κατάλληλα λιπάσματα είναι αυτά με αναλογία NPK 3:1:2. Επίσης, χρησιμοποιούνται λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης 19-6-12 και 18-6-8. Ακόμα, πρέπει να δοθεί προσοχή και στα ιχνοστοιχεία, καθώς το Σπαθίφυλλο έχει υψηλές απαιτήσεις σε Mg (μαγνήσιο), K (κάλιο) και Β (βόριο).


Γεωπόνε, γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του Σπαθίφυλλού μου;


Η έλλειψη Μαγνησίου, προκαλεί περιφερειακές χλωρώσεις (κιτρινίσματα). Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να γίνει διαφυλλικός ψεκασμός με Μαγνήσιο. Ακόμα, αν το κιτρίνισμα είναι πάνω στα νεύρα του φύλλου, τότε θα πρέπει να ποτίσουμε το φυτό ή να το ψεκάσουμε με Σίδηρο. Τέλος, αν υπάρχουν κηλίδες, που αρχικά είναι κίτρινες και μετά γίνονται νεκρωτικές, θα πρέπει να λιπάνουμε το φυτό επειδή είναι ένδειξη τροφοπενίας Καλίου.


Τι προβλήματα συναντάμε στην καλλιέργεια του Σπαθίφυλλου;


Το Σπαθίφυλλο, προσβάλλεται από αφίδες, ψευδόκοκκο, κοκκοειδή, προνύμφες λεπιδόπτερων, θρίπες και αλευρώδεις. Από τους μύκητες, σημαντικό πρόβλημα προκαλεί ο μύκητας Cylindrocladium spathiphylli , ο μύκητας (Phytophthora sp.) το πύθιο (Pythium sp.) η ριζοκτόνια (Rhizoctonia solani) και τέλος το βακτήριο Erwinia sp.



Πηγές άρθρου

Σημειώσεις από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Αρθογράφος

Ζαραϊδώνης Εμμανουήλ (Υποψήφιος Διδάκτωρ Γ.Π.Α)

Comments


bottom of page